Tilburgse professor pleit voor liefde en geluk in economie

Tilburgse professor pleit voor liefde en geluk in economie

Bij economie denken de meeste mensen aan koele cijfertjes en berekeningen van financiën, diensten en goederen. De Tilburgse professor Eric van Damme pleit in zijn nieuwste publicatie voor meer aandacht voor liefde en geluk binnen de economische wetenschap.

Met de publicatie wil Van Damme naar eigen zeggen mensen met een andere blik naar de economie laten kijken. Economie wordt wat hem betreft te vaak gezien als een cijfermatige wetenschap, terwijl het meer een menswetenschap is, waarin psychologie en ethiek een minstens even grote rol spelen: “Mensen baseren hun keuzes niet enkel op economisch belang, maar voornamelijk op wat hun gelukkig maakt. Economie als wetenschap vraagt zich af hoe men de maatschappij moet inrichten om zoveel mogelijk te voldoen aan de wensen van mensen. Nu deze wensen in de westerse wereld op materieel vlak grotendeels vervuld zijn, zou de aandacht moeten verschuiven naar hoe mensen hun geluk kunnen vergroten.”

Op de vraag wat zijn visie zo anders maakt, antwoordt Van Damme met een pakkend voorbeeld: “Als je geluk als uitgangspunt neemt, dan zou er veel meer geld gaan naar verpleeghuizen. Stel jezelf de volgende vraag: wie maakt nou een mens gelukkig? Zijn dat de bankiers, of zijn dat de verplegers die aan het bed in een verpleeghuis staan? We moeten af van het materiële denken, waarin we slechts meten wat iemand toevoegt aan het totale kapitaal. We zouden moeten kijken naar wat iemand toevoegt aan het totale geluk binnen een land.” Toch vindt Van Damme het te kort door de bocht om zijn publicatie te zien als een pleidooi voor een socialer stelsel: “Ik wil mensen aan het denken zetten, en laten zien dat economie meer is dan cijfers alleen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.