Collegevoorzitter Universiteit Utrecht stapt mede vanwege declaraties op

Collegevoorzitter Universiteit Utrecht stapt mede vanwege declaraties op

Marjan Oudeman van de Universiteit Utrecht stapt op. Ze heeft geen behoefte aan een tweede termijn als collegevoorzitter.

Na een diepgravend onderzoek van RTL bleek dat Oudeman privéritten maakte met de dienstauto van de universiteit. Deze reizen leidden tot een extra bijtelling op haar salaris, waarmee ze mogelijk boven de Balkenendenorm uitkwam. Als reactie had de collegevoorzitter vorig jaar een deel van haar salaris teruggestort, waarmee de kous af was volgens de universiteit.

Toch bleven haar salaris en declaraties onderwerp van gesprek. Transparantie en integer handelen horen voorop te staan in publieke organisaties, liet ze weten aan DUB, het digitale nieuwsblad van Universiteit Utrecht. “Dat is terecht. Wel constateer ik dat sinds mijn komst naar Utrecht het functioneren van bestuurders in publieke functies verder onder een vergrootlas is komen te liggen. Dat is een fact of life, maar ik betreur het dat daarbij vaak geen ruimte is voor nuance en een eenzijdig beeld snel is neergezet.”

Oudeman werd naar de universiteit gehaald omdat ze een breed maatschappelijk netwerk heeft binnen het bedrijfsleven. Ze zal haar werk als collegevoorzitter voortzetten tot 1 juli 2017. De Raad van Toezicht zoekt in de tussentijd naar een geschikte opvolger. Of dat weer iemand uit het bedrijfsleven wordt, valt zeer te betwijfelen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.