Studentenraad vertegenwoordigt studenten bij gemeente

Met bijna 30.000 studenten is Tilburg met recht een studentenstad te noemen. Naast de universiteit zijn er meerdere grote hogescholen en talloze studentenorganisaties. De Tilburgse Studentenraad probeert deze organisaties en de gemeente met elkaar in contact te brengen. Vanaf vandaag krijgen de leden vande Studentenraad een bestuursbeurs van de Gemeente.

Nóg een studentenplatform. Is daar behoefte aan? Er zijn al zovele studentenverenigingen, studieverenigingen, medezeggenschapsorganen en andere studentenorganisaties. Voorzitter Naomi Coldenhoff denkt van wel: “De studentenraad wordt vanuit al deze verschillende organen geïnformeerd, met deze kennis adviseren wij de gemeente over de zaken die binnen de studentengemeenschap spelen”.

Zitten ze dan niet geregeld in het vaarwater van andere studentenorganisaties? Dat dan weer niet, zegt Coldenhoff. “Bij de verschillende opleidingsinstellingen heb je veel organisaties en initiatieven die hetzelfde willen bereiken. Vanuit de studentenraad proberen wij deze platformen te verbinden en met elkaar in contact te brengen.”

“Met onze kennis adviseren wij de gemeente over de zaken die binnen de studentengemeenschap spelen”

De Studentenraad adviseert de gemeente over zaken die studenten aangaan, zoals huivesting en openbaar vervoer. Wat dat concreet betekent? Coldenhoff over de huisvesting: “Begin dit jaar bleek het voor internationale studenten erg lastig om woonruimte te vinden, de studentenraad heeft de gemeente hierbij geadviseerd op basis van informatie die wij verkregen vanuit onze achterban”.

De raad lijkt niet heel zichtbaar, er zijn weinig grote prestaties waarmee wordt geschermd. Wat doen de bestuursleden op een doodgewone dinsdag? Coldenhoff verwoordt het zo: “Mijn dagen als bestuurder zien er nooit hetzelfde uit: de ene dag schuif je aan bij een vergadering van een politieke partij, borrel je met een wethouder of denk je mee met Citymarketing, de volgende dag zit je weer in de collegebanken of heb je een brainstormsessie met raadsleden.”

Op de foto van links naar rechts: Chern Jansen, Cas Franken, Chloë van Beek en Naomi Coldenhoff

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.