Zelfstandig ondernemers geloven in pensioensprookje

There ain’t no such thing as a free lunch. Die waarheid als een koe ontgaat de meeste ZZP’ers compleet wanneer het op hun pensioen aankomt, blijkt uit nieuw Netspar-onderzoek.

Tja, vroeger… Toen had een zelfstandig ondernemer doorgaans een fysieke werkplaats, of een winkel. Compleet met apparatuur en interieur. En zo tegen de pensioenleeftijd werd ‘t hele boeltje voor een goede prijs verkocht en hield hij er een goed pensioen aan over. Nu is dat vaak anders. Veel ZZP’ers laten zich inhuren door bedrijven en hebben vaak weinig meer dan een MacBook in bezit. Extra voor het pensioen sparen lukt niet, want de prijs moet zo laag mogelijk blijven in de creatieve sector: voor jou tien anderen!

Pijnlijk genoeg, zo waarschuwt Tilburg University-onderzoeksinstituut Netspar, geloven de meeste zelfstandigen in het sprookje dat het uiteindelijk heus wel goed komt met hun pensioen. De koele cijfers die het bureau vandaag naar buiten brengt, laten zien dat ZZP’ers nauwelijks iets ondernemen om hun pensioensprookje bewaarheid te laten worden. Niet alleen ondernemen ZZP’ers door de bank genomen te weinig om hun pensioen op te bouwen, ook ziet het ernaar uit dat ze achterblijven met ongedekte restschulden van hun hypotheek. Veel meer dan AOW blijft er dan niet over.

Behalve meer pensioenbewustzijn bij ondernemers zelf, pleit Netspar voor een gunstige ‘opt-out’-regeling waarbij zelfstandigen automatisch zijn aangesloten bij een pensioenregeling, tenzij ze expliciet ervoor kiezen om daar niet aan mee te doen. Nu is dat andersom: je doet pas mee als je daar zelf moeite voor onderneemt en die moeite is vaak te veel.

Video met Netspar-onderzoeker Mauro Mastrogiacomo

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.