Faces of Science: Erik van der Meulen

Jonge wetenschappers laten bij Faces of Science bloggend en filmend zien wat het is om wetenschapper te zijn. Een portret van een deelnemende Tilburgse promovendus: Erik van der Meulen.

Politieagenten en andere hulpverleners krijgen in hun werk met veel stressvolle en potentieel traumatische gebeurtenissen te maken. Daardoor zijn ze vatbaar voor bijvoorbeeld posttraumatische stress stoornis. Wel verschillen mensen in hoe mentaal weerbaar ze zijn. Dat kan een verschil maken: gedacht wordt dat mentaal weerbare hulpverleners niet snel een stoornis oplopen. Maar is dat ook zo? Die vraag stelt Erik van der Meulen zich in zijn promotieonderzoek dat hij verricht aan het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT).

Simpel uitleggen

Voor Faces of Science werd hij voorgedragen door destijds INTERVICT-voorzitter Rianne Letschert, die ook president was van De Jonge Akademie. “Het leek me meteen heel interessant. Het is altijd leuk je onderzoek breder te delen dan de academische wereld. Faces of Science leek me een mooi platform,” zegt hij.

Deelnemers nemen een filmpje op waarin ze over hun onderzoek vertellen en schrijven blogs. Van der Meulen heeft enkele weken terug ook een presentatie gegeven in de openbare bibliotheek Amsterdam. “Dat is leuk, want je komt in contact met allerlei mensen. Je gaat breder in gesprek. Het risico van wetenschap is dat je je opsluit in wat je doet en je connectie verliest met voor wie je het doet.” Zijn onderzoek breder delen dwingt hem na te denken wat hij aan het doen is, om het simpel uit te kunnen leggen.Zijn onderzoek toegankelijk maken valt Van der Meulen niet zwaar. “Dat zou anders zijn als je bijvoorbeeld een nieuwe theorie introduceert over zwaartekracht. Dat is heel fundamenteel en vergt van je publiek veel verbeeldingskracht. Mijn onderzoek naar mentale weerbaarheid is actueel en behoorlijk praktisch.”

Focus houden

Het is soms lastig de focus op het promotieonderzoek te houden, vertelt hij. “Er zijn zoveel zaken rondom je onderzoek dat je er soms niet aan toekomt. Zoals Faces of Science, maar ook onderwijs, andere kleine onderzoeksprojecten, en je krijgt wel eens een verzoek om een artikel te reviewen.” Een groter onderzoek waar hij aan meewerkt, is dat naar de MH17-ramp. Daardoor liep zijn eigen onderzoek, gestart in april 2014, vertraging op. Toch heeft hij er onverminderd vertrouwen in dat hij zijn onderzoek op tijd afrondt. Voor de opgelopen vertraging door het MH17-onderzoek wordt zijn aanstelling met een jaar verlengd.

Gaat dit gezicht van de wetenschap ook dóór in de wetenschap? Toen hij zeven was, wilde Van der Meulen militair worden. Op zijn achttiende werd hij op de Koninklijke Militaire Academie in Breda aangenomen als cadet, maar het bleek hem toch niet te liggen. Nu is hij wat voorzichtiger over het uitspreken van zijn droomberoep. De banen in de wetenschap liggen niet voor het oprapen. Maar hij zou er graag verder in gaan: “Er valt nog een wereld te winnen aan kennis in waar ik nu onderzoek naar doe.”

Faces of Sciences is opgezet door de KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink. Het project richt zich vooral op jongeren die voor een studiekeuze staan en moet ze enthousiast maken voor de wetenschap.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.