Kinderuniversiteit: Stem jij mee?

“The road to power is paved with hypocrisy and casualties. Never regret.” Met deze uitspraak van de tv-serie House of Cards in mijn achterhoofd en de in mijn ogen ‘regretful’ overwinning van Donald Trump deze week bij de presidentsverkiezingen in Amerika, bezocht ik een college van de Kinderuniversiteit. Wat zou Socioloog des Vaderlands Peter Achterberg de kinderen kunnen leren over de politiek anno nu, en zullen ze er na afloop iets van snappen? En snap ik het dan eindelijk een beetje?

De zaal van de aula zat vol met kinderen met rode en groene papiertjes in hun handen. Er mocht het hele uur gestemd op vanalles en nog wat, en ook als ze niks gevraagd werd wapperden de gekleurde papiertjes regelmatig vrolijk boven hun hoofden. Ze hadden er zin in en mochten zoveel ze wilden voor of tegen zijn. Iets waar volwassenen trouwens ook dol op zijn.

Aan de hand van een stukje geschiedenis en actuele gebeurtenissen legde de meester de kinderen uit wat er zoal voor zorgt dat mensen voor of tegen iets zijn. Geld speelt daarbij een belangrijke rol, net  als de wens om dingen te veranderen en de vaak net zo sterke wens om dingen te laten voor wat ze zijn.Halverwege het college verwisselde Peter Achterberg zijn baret voor het knalrode petje van Donald Trump met daarop de kreet Make America great again. Klinkt goed, maar in de politiek wordt veel geroepen en niet alles is wat het lijkt. Zo’n pet bijvoorbeeld, die koop je in Amerika op de hoek van iedere straat. Politiek is dus ook iets wat je moet leren begrijpen, en een beetje gezond wantrouwen is daarbij op zijn plek.

Menig kind gaf aan het einde van het collega aan dat ze politiek interessant vonden, daar kun je alleen maar blij om zijn. Maar politiek is ook complex, dus er valt nog veel te ontdekken en te leren voor deze jonge kinderen, of ze nu later gaan studeren of niet. Dat professor zijn aan een universiteit niet betekent dat je alles weet werd duidelijk toen hij de kinderen vroeg of ze wisten wat nostalgie is. ‘Een tv-zender’ riep een meisje. Kijk, dat wist Peter nu weer niet.

Tekst en beeld Jack Tummers

Video van de kinderuniversiteit

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.