“Met Donald Trump nemen we een sprong in het ongewisse”

“Met Donald Trump nemen we een sprong in het ongewisse”

Phillip Paiement (28) is universitair docent bij de faculteit rechten in Tilburg en komt uit Minnesota, Verenigde Staten. Hij volgde de politiek op de voet, hoopte op winst voor de democraten, maar zag de bui al hangen. Hoe ziet hij de situatie in zijn geboorteland?

Een shock was het niet eens meer, toen hij gisterochtend wakker werd en de uitslag zag. Zeker al in mei realiseerde Paiement zich dat er iets gaande was toen hij zijn land van herkomst bezocht: “Ik sprak met iemand die gewoon bij een slager werkt. Die liet duidelijk blijken dat zijn collega’s niet schromen om Trump te stemmen. En toen die e-mail-kwestie weer werd opgerakeld vlak voor de verkiezing dacht ik al: dit kan wel eens heel erg moeilijk gaan worden.”

“Trump weet hun woede handig te kanaliseren”

Nu het dan echt zover is gekomen, maakt Paiement zich wel grote zorgen: “Met Donald Trump nemen we een sprong in het ongewisse. Hij is grillig en inconsistent. Maar waar ik me vooral zorgen om maak, is dat zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in republikeinse handen is gekomen, en ze ook nog eens de meerderheid krijgen in de Supreme Court. De komende twee jaar, tot aan de mid-term verkiezingen, kunnen de republikeinen dus praktisch doen wat ze maar willen. En dat betekent ongetwijfeld het terugdraaien van verzekering Obamacare en de reguleringen op het gebied van wapens. Het is eigenlijk ongelooflijk dat de republikeinen deze winst cadeau hebben gekregen na jarenlang alleen maar tegenwerking te hebben gebracht. Dat Obamacare mislukte, kwam vooral omdat zij ervoor zorgden dat er een variant kwam die niet werkte.”

Phillip Paiement

Hoe kon het gebeuren dat iemand die openlijk vrouwen, immigranten en veteranen beledigt, het Witte Huis kon veroveren? Dat heeft volgens Paiement alles te maken met een grote groep van vooral blanke en laagopgeleide stemmers die niet hebben geprofiteerd van de vooruitgang en daarom terecht boos zijn op het establishment: “Trump, die zelf natuurlijk als geen ander misbruik heeft gemaakt van deze groep, weet hun woede handig te kanaliseren en te projecteren op waar hij de schuld legt, de gevestigde orde en de immigranten.”

“Ik hoef het ook eigenlijk allemaal niet meer te zien”

Tegelijkertijd ziet Paiement dat er ook fouten zijn gemaakt bij de democraten: “Ik hoopte op Bernie Sanders als democratische kandidaat: die had inhoudelijke plannen. Hillary Clinton heeft het twee jaar lang niet over de inhoud willen hebben en erop vertrouwd dat ze kon winnen door de ander op diens misstappen te wijzen. Dat mediaspelletje van ‘mudslinging’ bleek Trump beter te beheersen. Daar ben ik trouwens ook totaal op afgeknapt: de media, die alleen geïnteresseerd zijn in ‘personalities’ in plaats van beleid. Ik hoef het ook eigenlijk allemaal niet meer te zien.”

Paiement hoopt dat de democraten constructief durven te zijn en samen te werken met de republikeinen, en dat er republikeinen zijn die de grondwet goed in de gaten houden en Trump zullen afremmen wanneer hij over de schreef dreigt te gaan. “Behalve de muur, die denk ik toch meer een metafoor is voor strengere immigratieregulering, heeft hij nog weinig concrete maatregelen prijsgegeven. We zullen het moeten afwachten.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.