Onderzoek doen met geld van China

Een nieuw aardappelras zonder overbodige, dikmakende voedingsstoffen: onderzoekers van Wageningen University & Research denken het waar te kunnen maken. De Nederlandse overheid heeft er echter minder vertrouwen in. Om inmenging van bedrijven te voorkomen, zoeken sommige onderzoekers hun toevlucht tot desnoods het verre China.

De Wageningse onderzoeksleidster Luisa Trindade zegt inmenging van de industrie te zien als een kans om beter onderzoek te doen. Maar er zitten helaas ook haken en ogen aan, vertelt zij in Follow The Money: “Samenwerken met bedrijven is altijd een compromis. Een publicatie een paar maanden uitstellen omdat een bedrijf bijvoorbeeld eerst octrooi wil aanvragen, vind ik acceptabel. Maar uiteindelijk willen wij wel alle resultaten kunnen publiceren, ook wanneer dit voor een bedrijf niet gunstig is.” Dit soort problemen spelen bij overheidsfinanciering minder, maar het wordt steeds moeilijker om financiering te vinden voor onderzoeken waar de industrie geen direct belang bij heeft. En dus moeten onderzoekers het geld zoeken in bijvoorbeeld China, waar de overheid wel bereid is te investeren in onderzoek dat minder relevant is voor de industrie.

Of een samenwerking met China niet ook leidt tot kwalijke inmenging in het onderzoek, moet de toekomst uitwijzen.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.