PVV wil voorrang Nederlandse student bij numerus fixus

Nederlandse studenten moeten voorrang krijgen op buitenlandse studenten wanneer zij zich aanmelden voor een studie met een numerus fixus, zegt PVV.

Harm Beertema, onderwijswoordvoerder van de PVV, stelde in een motie dat Nederlandse studenten voorrang moeten krijgen bij studies met numerus fixus. Hij kreeg hierin bijval van een deel van de oppositie, die zich niet kon vinden in het feit dat internationale studenten soms wel een plek krijgen terwijl Nederlandse studenten worden afgewezen. Het CDA, de SP en de SGP stemden in met de motie van de PVV. Daarmee kwam er geen meerderheid om minister Bussemaker onder druk te zetten.

Bussemaker had van te voren al aangegeven dat ze niet met dergelijke moties mee zou gaan. Zij stelde dat internationale studenten veel toevoegen aan de academische gemeenschap en dat ze bovendien veel geld opleveren voor de universiteiten. In een aanvullende brief verklaarde Bussemaker dat ze dergelijke voorkeursbehandelingen wettelijk gezien niet eens mag doorvoeren. Studenten uit EU-landen en Nederlandse studenten zijn wettelijk gelijkgesteld. Studenten van buiten de EU zouden wel ontmoedigd kunnen worden door voor deze groep hogere collegegelden in te stellen, al gaf de minister aan ook dit niet te zien zitten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.