Associate degree voor mbo’ers krijgt zelfstandige status

Associate degree voor mbo’ers krijgt zelfstandige status

De Associate degree (Ad) krijgt een eigen plek in het hoger onderwijs. Het voegt zich in het rijtje van de hbo-bachelor, hbo-master, wo-bachelor en de wo-master.

De Ad is belangrijk voor mbo-studenten en werkenden die verder willen leren, maar geen volledige hbo-bachelor willen of kunnen volgen. Voorbeelden van Ad-trajecten zijn een opleiding tot leidinggevende of officemanager.

Losgekoppeld

Op dit moment is de Ad een tweejarig traject dat gekoppeld moet zijn aan een hbo-bachelor. Die koppeling wordt nu losgelaten. Zo wordt de drempel verlaagd voor mbo-studenten en werkenden die het traject willen volgen. Ook krijgt de Ad meer ruimte om een eigen pedagogisch concept en arbeidsmarktprofiel te ontwikkelen. Door een grotere verscheidenheid aan Ad-trajecten ontstaat er voor studenten meer keuzevrijheid.

Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt dat nu voor advies bij de Raad van State ligt. Daarna gaan de Tweede en Eerste Kamer er nog over beslissen. Het staat daardoor nog niet vast welk studiejaar de wet ingaat.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.