Making a murderer-veroordeelde vrijgelaten

‘Making a murderer’-veroordeelde Brendan Dassey is voorlopig vrijgelaten. Betekent dat uitzicht op definitieve vrijheid voor hem en misschien ook voor de andere veroordeelde, Steven Avery? Onze filosoof Herman de Regt kan het weten: hij volgt de zaak op de voet.

Herman de Regt is filosoof van Tilburg University en raakte gefascineerd door de Netflix-documentaireserie ‘Making a murderer’. Hierin volgden de documentairemakers de rechtszaak tegen de verdachten van de moord op de 25-jarige Teresa Halbach, die plaatsvond in Manitowoc County, Wisconsin. De twee verdachten, Steven Avery en diens neef Brendan Dassey, werden allebei schuldig bevonden en tot levenslang veroordeeld. De documentaire laat echter zien dat deze veroordeelden zomaar eens onschuldig kunnen zijn. Sindsdien ontstond er een beweging in de Verenigde Staten die pleit voor vrijlating van de twee veroordeelden.

De documentaire-serie, alleen te bekijken via Netflix, lijkt in alle opzichten het falen van de menselijke redelijkheid en het gebrek aan een eerlijke procesgang te illustreren: foutief toegepaste opsporingstechnieken, drogredeneringen, tunnelvisie en moedwillige manipulatie speelden volgens veel kijkers onmiskenbaar een rol tijdens het strafproces. Vandaar dat De Regt er graag openbaar college over geeft: om iedereen te laten zien hoe denkfouten en waanideeën altijd op de loer liggen.

herman-de-regt

Recent werd bekend dat een van de twee verdachten, de zwakbegaafde en nu 27-jarige Brendan Dassey, voorlopig wordt vrijgelaten. Eerder werd Dassey er ook van beschuldigd Halbach te hebben verkracht (waarvoor hij 18 jaar kreeg), maar daarvan is hij al vrijgesproken in hoger beroep. Mogelijk wordt hij ook vrijgesproken van moord. Nu besloot de federale rechtbank van Wisconsin dat hij de verdere rechtsgang in vrijheid mag afwachten.

“Het is goed te zien dat Brendan Dassey niet meer in de gevangenis zit,” zegt De Regt in reactie op dit nieuws: “Gelukkig zijn velen inmiddels overtuigd van het feit dat Dassey als jongen een valse bekentenis aflegde onder grote psychologische druk. Wie weet welke techniek hier is gebruikt en vervolgens de beelden ziet van de verhoren die zijn getoond in de documentaire, kan moeilijk anders concluderen. Niets wijst er op dat Dassey iets te maken heeft met het verdwijnen van Teresa Halbach.”

Is er ook uitzicht op vrijlating voor Avery zelf? De Regt heeft hoop: “Volgens velen is er ook niets dat er op wijst dat Steven Avery iets te maken heeft met de verdwijning van Teresa Halbach. Eén van die mensen is Kathleen Zellner, de huidige advocaat van Steven Avery, die intussen de bevestiging heeft gekregen dat het ‘bewijsmateriaal’ tegen Avery opnieuw getoetst gaat worden. Zellner verwacht dat herbestudering van het materiaal laat zien dat Avery niet de moordenaar kan zijn van Halbach, en dat het opnieuw bestudeerde materiaal ook zal wijzen naar iemand anders als de hoofdverdachte.”

Foto: Herman de Regt voor Studium Generale in Rotterdam. Op 1 december geeft hij deze lezing ook voor Academic Forum op de campus in Tilburg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.