Brabant koopt titel ‘Europese Regio van de Gastronomie 2018’

Brabant koopt titel ‘Europese Regio van de Gastronomie 2018’

Het worstenbroodje, de Bossche bol; dat Brabant het culinair epicentrum van de wereld was, wisten wij natuurlijk allang. Maar nu is het dan toch eindelijk officieel: Brabant is benoemd tot Europese Regio van de Gastronomie 2018. Een prestigieuze titel, zo lijkt het. Maar bij nader onderzoek blijkt de titel niets meer dan een klopje op eigen schouder.

De titel is namelijk afkomstig van een club van negen Europese regio’s, waaronder dus Noord-Brabant. Dat kleine aantal komt mooi uit. Zo kunnen de regio’s elkaar om de beurt deze “prestigieuze” titel toespelen. Waar dit jaar Catalonië (Spanje) en Minho (Portugal) aan de beurt waren, is het in 2018 dus aan hun vriendjes Noord-Brabant en Galway (Ierland). Een leuk gebaar dus, maar ongeveer net zo geloofwaardig als ouders die hun eigen kind een genie noemen.

‘Bruisend programma’

Geloofwaardig of niet, het is natuurlijk wel de bedoeling dat Brabant deze titel waarmaakt. Gelukkig is ook daar aan gedacht. Zo is er voor 2018 een “bruisend programma met festiviteiten voor zowel het brede publiek – inwoners en bezoekers van Brabant – als het bedrijfsleven” gepland, aldus Provincie Noord-Brabant. Dit met als doel een extra impuls voor de Brabantse economie.

Hoge kosten

Extra economische impulsen zijn natuurlijk altijd welkom, maar aan deze impuls hangt wel een aardig prijskaartje. Zo kostte het behalen van de titel zelf al bijna een ton aan “inspiratiediners”, lidmaatschapskosten en een zogeheten “bidbook” vol hippe Engelse termen en plaatjes, meldt het Brabants Dagblad. Om maar niet te spreken van het Gastronomische Jaar zelf. Het “bruisende programma” waar de provincie zo trots over spreekt zal haar maar liefst zeven miljoen kosten. Van dat geld kunnen we bijna heel Europa op worstenbroodjes trakteren! Geen wonder dat de provinciale partij Lokaal Brabant licht verontwaardigd is, maar of de provincie zich daar iets van aan zal trekken is nog maar de vraag.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.