Racisme aan de deur in Breda

“Er zijn er al genoeg van jullie binnen” als allochtoon genieten van de Brabantse gezelligheid is bij een avondje stappen in Breda niet makkelijk. Alberto Stegeman ging met zijn programma Undercover in Nederland langs vijf steden in Nederland om het deurbeleid van uitgaansgelegenheden te testen. Jongens van niet-Nederlandse komaf komen soms nergens voorbij de voordeur.

In Breda stuurde Stegeman drie verschillende groepen langs vijf verschillende cafés. De groepen van drie verschillen alleen van geboorte achtergrond. De jongens zijn alle negen studenten en hebben de opdracht gekregen zich niet opvallend te kleden.

Het groepje van Marokkaanse komaf kwam in Breda bij slechts twee van de vijf horecagelegenheden binnen. De drie jongens met een donkere huidskleur werden overal geweigerd. Nergens kwamen zij voorbij de portiers.Het groepje van drie blanke jongens kwamen overal zonder problemen binnen, een ID-kaart of studentenpas hadden zij niet eens nodig.

Naast Breda ging Stegeman ook nog langs Arnhem, Den Haag, Leiden en Groningen. Bij de laatste stad kwamen alle drie de groepen overal binnen.

Voor de gehele uitzending van Undercover in Nederland klik je hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.