Goede band moeder-dochter helpt bij wachten met seks

De helft minder kans om voor hun 16e met seks te beginnen. Dat hebben dochters die zeggen een goede band met hun moeder te hebben, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Komt dat overeen met de ervaringen van vrouwen op Tilburg University? We checkten het.

We worden blij van de onderzoeksresultaten. Niet omdat seks verkeerd is. Niet omdat seks vies is. Niet omdat seks taboe is. Wel omdat seks een onveilige bedoening kan zijn. Roekeloze tieners die onwetend de beginselen van geslachtsgemeenschap ontdekken: het is een gevaarlijke groep. Zij lopen meer kans op seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen. Jongeren die later met seks beginnen, doen het vaak veiliger. Op een paar studenten na die tussen hun colleges door borstvoeding geven aan de kleine natuurlijk. Shit happens.

Vier vrouwen op Tilburg University had een mening over het onderzoek.

Sophie, communicatie- en informatiewetenschappen, 23 jaar

“Ik heb gescheiden ouders en daardoor een hele goede band met mijn moeder. Ik overlegde vroeger ook alles met haar. Ik kan me voorstellen dat als ik op vroege leeftijd seks had willen hebben, ik dat ook zou overleggen met mijn moeder. Als zij dat dan zou afraden, had ik waarschijnlijk geluisterd. Een paar vriendinnetjes van mij hadden op de middelbare school een slechte band met hun ouders. Zij begonnen ook op vroege leeftijd met seks. Maar zij waren gewoon rebels. Een goede of slechte band met hun ouders was denk ik niet van invloed geweest.”

“Vriendinnen hadden een slechte band met hun ouders en waren op hun 12e al seksueel actief”

Alma, communicatie-en informatiewetenschappen, 25 jaar

“Ik denk niet dat het wachten met seks en een goede band met je moeder iets met elkaar te maken heeft. Je kan heel intiem zijn met je moeder, maar dat betekent niet dat je dan ook automatisch vrijuit over seks praat. Ik kan me goed voorstellen dat een moeder en dochter een hele goede band hebben, maar het ongemakkelijk vinden om over intieme onderwerpen te praten.”

Maria, online culture, 23 jaar

“Vriendinnen van vroeger hadden een slechte band met hun ouders en waren op hun 12e al seksueel actief. Dus ik kan me zeker vinden in de resultaten van het onderzoek. Toch denk ik dat er ook andere factoren meespelen. Zoals omgeving. Als je als jong meisje allemaal vriendinnen hebt die al heel vroeg met seks beginnen, en je bent gevoelig voor groepsdruk, kan het zijn dat je daardoor ook vroeg begint. Dan kun je nog zo’n goede band met je moeder hebben, het houdt je niet tegen.“

“Mijn moeder en ik bespraken vaak intieme dingetjes”

Loes, communicatie- en informatiewetenschappen, 23 jaar

“Ik kan me wel vinden in de resultaten van het onderzoek. Als je een goede band hebt met je moeder, praat je over intieme dingen. Een moeder probeert toch haar dochter te beschermen. Ze vertelt wat je wel of niet moet doen. Dan ben je als meisje gewoon voorzichtiger. Ik heb zelf ook een hele goede band met mijn moeder en wij bespraken vaak intieme dingetjes.”

Rolmodel

In Nederland houden moeders zich het meest met de opvoeding bezig, zegt Raquel Nogueira Avelar e Silva, eerste auteur en onderzoekster bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. “Ook zijn zij degene die hun dochters en zonen voorlichten op seksueel gebied. Meisjes zien hun moeder bovendien vaak als rolmodel. Dat verklaart mogelijk waarom het effect van moeders op dochters zo sterk is,” zegt ze in het NRC.

De onderzoeksresultaten van het Erasmus MC zijn gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijk blad Pediatrics.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.