Van Noorloos over Wilders-proces

Geert Wilders was furieus over de veroordeling voor zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak’. Knettergek, noemde hij de rechters. Maar strafrechtskundige Marloes van Noorloos verbaast zich niet over het oordeel van de rechtbank.

De rechtbank oordeelde dat de PVV-leider zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Het OM eiste een boete van 5000 euro, maar een straf werd Wilders niet opgelegd. Volgens de rechtbank is hij met de veroordeling genoeg gestraft. Van Noorloos is niet verbaasd. “Het opleggen van een geldboete heeft weinig toegevoegde waarde.”

Norm

Volgens de universitair docent gaat het erom dat er een norm wordt gesteld. “Het moet duidelijk zijn welke uitingen wel en niet strafbaar zijn,” zegt ze. “Ook denk ik dat het een goede beslissing is geweest om hem te vervolgen voor een vergaande uiting als deze.” Geert Wilders was na afloop furieus en noemde de drie ‘PVV-hatende rechters’ knettergek. Ook vond hij de zaak een politiek proces. Hier is Van Noorloos het absoluut mee oneens. “Er is in Nederland een onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak. We hebben één van de beste stelsels in de wereld. Daar heeft Wilders zelf ook baat bij, bijvoorbeeld wanneer de mensen die hem bedreigen door de rechter worden veroordeeld.”

Media en maatschappij

Het Wilders-proces kreeg de afgelopen tijd veel aandacht. Dit maakt hem op korte termijn populair bij de kiezers, denkt Van Noorloos. “Hij heeft een groot forum gekregen om zijn opvattingen nog eens voor het voetlicht te brengen.”

Het was lastig te voorspellen wat de rechtbank zou oordelen in deze zaak. De rechtspraak over groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie loopt namelijk erg uiteen. De wet is al heel lang hetzelfde, maar het maatschappelijk debat verhardt, ziet Van Noorloos. “Rechters gaan hier op een verschillende manier mee om. Zo werd Janmaat, een oud Nederlands politicus, in de jaren ’90 nog veroordeeld voor ‘Wij schaffen zodra we dat kunnen de multiculturele samenleving af.’ De rechter oordeelde toen dat zijn uitingen gericht waren op de verwijdering van etnische minderheden uit de Nederlandse samenleving.”

“De uitspraken van Wilders kunnen bijdragen aan geweld, pesterijen en discriminerend gedrag”

Toch werd de PVV-leider in 2011 nog vrijgesproken van uitingen als ‘De grenzen gaan nog dezelfde dag dicht voor niet-westerse allochtonen.’ De uitlating waar hij nu voor is veroordeeld is wel opruiender van toon, vindt Van Noorloos. “Hij zet een hele groep mensen weg op grond van hun afkomst. De wet is gemaakt om te voorkomen dat mensen elkaar ongestraft kunnen uitmaken voor minderwaardig puur vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur, afkomst of seksuele voorkeur.”

De uitspraken van Wilders doen niet alleen pijn, maar kunnen ook bijdragen aan geweld, pesterijen en discriminerend gedrag tegen mensen, besluit Van Noorloos.

Minder Marokkanen

De zaak behandelde de uitspraken die Wilders deed rond de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Hij vroeg aan PVV-aanhangers in Den Haag of zij meer of minder Marokkanen wilden in Nederland. Het publiek antwoorde “minder, minder” waarna Wilders zei dat hij dat zou regelen.

Meer dan 6400 mensen hebben aangifte gedaan vanwege deze uitspraken. De rechtbank heeft deze verzoeken afgewezen, omdat zij geen rechtstreekse schade geleden hebben.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.