Studeren in buitenland moet makkelijker worden

Minster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Mariëtte Bussemaker wil het makkelijker maken om te studeren in het buitenland. Ook onderzoek doen en stage lopen buiten Nederland moet volgens Bussemaker aantrekkelijker worden voor meer studenten. Dat zei ze woensdag in de Tweede Kamer.

VVD, D66, PvdA en verschillende studentenorganisaties staan achter dit plan. “Jongeren leren veel over het land zelf, maar ze gaan ook op een andere manier naar Nederland kijken”, zei de minister. Ervaringen opdoen in het buitenland is erg belangrijk voor de toekomst van Nederland.

Eerder liet de minister in een brief aan de kamer weten dat zij internationale ervaring graag als de norm zou zien. Een kwart van de afgestudeerden in Nederland is nu naar het buitenland geweest. Dat moeten er een stuk meer worden.

Geld

Waar het geld vandaan moet komen om dit te bewerkstelligen is nog niet helemaal duidelijk. Niet iedereen heeft het geld om een kamer te betalen bijvoorbeeld. “Niet iedereen heeft ouders die het geld kunnen voorschieten”, zegt Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66).

Studentenorganisaties pleiten voor een grotere lening die in één keer kan worden afgesloten om zo de kosten te dekken. Maar daarvoor moet het collegegeldkrediet omhoog. Nu kan er maximaal 10.000 euro collegegeld geleend worden. Bussemaker wil eerst onderzoeken of dit nodig is en welke risico’s daarbij komen kijken.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.