Wonder Woman ‘ontslagen’ als VN-ambassadeur

Ze heeft enorme spierballen, maar ook enorme borsten. Dat laatste kwam Wonder Woman onlangs op een storm van kritiek te staan. De schaarsgeklede superheldin moest na twee maanden alweer ‘opstappen’ als ambassadeur voor vrouwemancipatie en gendergelijkheid van de Verenigde Naties. Terecht, vindt rechtenstudente en feminist Lotte Claassen: “Met haar grote borsten heb ik niet zo’n probleem, maar ik vind dat een VN-ambassadeur die spreekt namens vrouwen een echte vrouw met een echte stem moet zijn.”

In oktober werd Wonder Woman door de Verenigde Naties benoemd tot boegbeeld van de strijd voor vrouwenrechten. De fictieve superheldin kreeg de titel honorair-ambassadeur voor vrouwenemancipatie en gendergelijkheid. Maar nu, twee maanden later, moet ze die titel alweer inleveren. Bijna 45.000 mensen ondertekenden een online petitie tegen de sexy VN-ambassadrice. Want volgens veel mensen is Wonder Woman helemaal geen sterke, onafhankelijke vrouw, maar een rondborstig sekssymbool dat niet als rolmodel mag dienen voor meisjes en jonge vrouwen.

Lotte Claassen

Lotte Claassen

Fictief personage

Lotte Claassen, rechtenstudente aan Tilburg University en een van de initiatiefnemers van feministisch debattoernooi Tilburg Women’s Open, is niet rouwig om het vertrek van Wonder Woman als VN-ambassadeur. Maar dat heeft voor Lotte niet zoveel te maken met de onmogelijke lichamelijke proporties en het sexy stoeipakje van Wonder Woman. “In haar hoedanigheid als stripfiguur heb ik niets tegen Wonder Woman. Een sterke vrouwelijke rol is vrij uniek in de wereld van striphelden. Haar kostuum is wel een beetje cartoonesk, maar ze ís ook een cartoon”, zegt ze. “En dat is ook precies wat haar naar mijn idee ongeschikt maakt als VN-ambassadeur in de strijd voor vrouwenrechten. Er zijn zoveel bijzondere échte vrouwen op de wereld, waarom zou je dat podium dan aan een fictief personage geven?”

Geen stem

Lotte vindt dat de Verenigde Naties een fout heeft gemaakt door een stripfiguur te benoemen tot ambassadeur voor vrouwenemancipatie en gendergelijkheid. “Op zo’n plek hebben we een echte vrouw nodig, iemand met wereldervaring die kan spreken namens vrouwen. Maar in plaats daarvan koos de VN voor een stripfiguur zonder stem. Dat vind ik zonde.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.