Asperges ruiken in urine, het is een gave

Heel het jaar is het Britse arstenblad British Medical Journal (BMJ) bloedje serieus, maar met kerst in het vooruitzicht trekken zij elk jaar hun stoute (onderzoeks)schoenen aan voor een kerstspecial. Uit de onderzoeken van dit jaar bleek onder andere dat de Kerstman rijke kinderen voortrekt, Pokémon Go heel eventjes gezond voor je is en dat het ruiken van asperge-plas niet voor iedereen is weg gelegd.

Een team van Europeanen en Amerikanen onderzocht waarom sommige mensen een eigenaardige geur ruiken bij het urineren nadat zij asperges hebben gegeten, en andere mensen niet. Bij de bijna 7.000 deelnemers ontdekten de onderzoekers 871 genetische variaties die in verband zouden staan met het wel of niet ruiken van de asperge-plas. Ruik de volgende keer dus maar eens goed, dan weet je of jij bij de 50 procent hoort die de geur wel detecteert.

De variaties zitten allemaal op chromosoom 1, waar toevalligerwijs de genen zitten die gaan over het reukvermogen. Wat deze variaties precies doen, is niet naar voren gekomen tijdens het onderzoek.

Pokémon Go

Dé hype van 2016 mag natuurlijk niet ontbreken in de kerseditie van BMJ. Daarom onderzochten Harvard-wetenschappers 1.182 jongvolwassenen. 560 van hen hadden Pokémon Go op hun telefoon staan. Met de iPhone-stappenteller hielden de onderzoekers bij hoeveel de Pokémon-spelers liepen op een dag.

Wat bleek? Mensen die het spel hadden geïnstalleerd zetten gemiddeld 955 stappen meer dan mensen die dat niet hadden gedaan. Dat komt neer op ongeveer 11 minuten wandelen. Vanaf week twee begonnen mensen echter al minder te lopen. Rond week zes was het uit met de pret, en liepen de Pokémontrainers gewoon weer evenveel als gewone stervelingen.

Onderzoeker Eric Rimm haalt wel iets positiefs uit dit onderzoek: “De resultaten laten zien dat je in een korte tijd je lichaamsactiviteit kunt laten toenemen.” Nu nog een manier vinden om dit vol te houden.

Kerstman

Onderzoekers uit Amerika en Groot-Britannië zochten uit welke kinderafdelingen in welke Britse ziekenhuizen worden bezocht door de Kerstman. De conclusie is schokkend: het maakt de Kerstman niet uit of je stout bent geweest! Ook de afstand tussen jou en de Noordpool doet er niet toe. De Kerstman zoekt het liefst kinderen uit van ouders die genoeg geld hebben. Een oplossing voor dit probleem zou volgens de onderzoekers kunnen zijn dat er opnieuw gekeken wordt naar het arbeidscontract van de kleine dikke broer van Sinterklaas.

Mocht je zin hebben om de onderzoeken zelf door te spitten, dan kan dat hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.