Reservebeleid: CvB eerst terug naar decanen

Gedoe in de Universiteitsraad over een luxeprobleem: namelijk het geld dat over is. Het reservebeleid van de universiteit is een lastig onderwerp. Eenvoudig gezegd gaat het over de vraag of faculteiten geld in kas mogen houden, of dat het naar de centrale kas van de universiteit gaat.

De reserves van de faculteiten zijn groot, en het college wil dat ze niet verder oplopen. Bovendien hebben de faculteiten sinds de reorganisatie minder taken. Daardoor hebben ze kleinere begrotingen en lopen ze minder risico. De reserves van diensten die eerder onder faculteiten vielen, worden geparkeerd in de Algemene Bedrijfs Reserve (ABR). De overige reserves van de faculteiten worden langzaam afgebouwd in zes á zeven jaar. Vanaf 2017 of 2018 mogen de reserves van de faculteiten niet meer groeien: iedere stijging wordt door de universiteit ‘afgetopt’.

Over het jaar waarin die aftopping begint, bestaat nu een meningsverschil. De decanen willen pas in 2018, zodat ze nog plannen kunnen schrijven om het geld te oormerken. Door het geld te oormerken kunnen de faculteiten het nog claimen. Ook de fractie Onafhankelijken wil dat dat mogelijk is. In de Universiteitraad vroegen zij dan ook de garantie dat de aftopping pas in 2018 start.

Het College houdt vast aan  2017 en voelt zich gesteund door de laatste audit en de accountant. “Belangrijk is dat extern niet het beeld ontstaat dat er onnodig geld op de plank blijft liggen. Voor een publieke organisatie is dit ongewenst. Daarom is vorig jaar het beleid ingesteld dat in geval van overreserves gerichte investeringsplannen in onderwijs en onderzoek worden ontwikkeld”, zegt het College in haar stuk. Maar vooralsnog lijkt het vooral te gaan over wie nu eigenlijk de macht over het geld heeft op de universiteit: de decanen of het College.

De fracties adviseren nu negatief over het voorstel van het CvB. Het reservebeleid wordt uitgesteld. Binnen drie maanden komt het College met een reactie op het advies van de raad. Tot dat moment is geen beleid.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.