Voorkom inbraak tijdens feestdagen met WhatsApp

Inbrekers zijn dol op kerst. Hoewel het aantal woninginbraken in Nederland al jaren daalt, slaan dieven rond de feestdagen nog steeds massaal toe. De deur goed op slot doen en een paar lampen laten branden als je weggaat is blijkbaar niet genoeg om inbrekers te weren. Maar onderzoekers van Tilburg University ontdekten vorig jaar dat er een preventiemiddel is dat dieven wél afschrikt: WhatsApp.

Waarschuwingen

We zijn allemaal bekend met de waarschuwingen van politie en verzekeraars rond de kerst: doe alle deuren op slot en laat de lichten de televisie aan als je weggaat. Toch ontvangen verzekeraars tijdens de feestdagen twee keer zoveel claims als de rest van het jaar: 248 per dag. De verklaring voor de inbraakpiek rond de kerst is volgens Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars simpel: “De ene helft van Nederland is weg van huis en zit aan tafel bij de andere helft van Nederland.”

WhatsApp-buurtwacht

Vorig jaar ontdekten masterstudent Martijn Akkermans en universitair docent Ben Vollaard van Tilburg University dat het aantal inbraken tijdens de feestdagen drastisch afneemt als buurtbewoners elkaar via WhatsApp waarschuwen voor verdachte personen. In Tilburgse wijken waar gebruik werd gemaakt van WhatsApp-preventie, signaleerden Akkermans en Vollaard een halvering van het aantal inbraken. Die afname is onder meer te verklaren door het ‘afschrikeffect’, legde Akkermans destijds uit in het AD. “Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een WhatsApp-groep actief is, haken ze af.”

Inmiddels zijn duizenden Tilburgers aangesloten bij de WhatsApp-buurtwacht. Samen met je buurtgenoten een nieuwe groep oprichten kan hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.