Economisch beleid Donald Trump voorspelt weinig goeds

Nog een aantal dagen en dan is het zover: ‘The Donald’ aan de macht als de nieuwe Amerikaanse president. Hij kondigde ook al een aantal economische maatregelen aan. Wat betekenen ze voor de welvaart volgens ‘The Sylvester Eijffinger’, onze tophoogleraar financiële economie?

  1. Stond u ook niet even met de mond vol tanden toen Trump de verkiezingen won?

“Het kwam voor mij toch niet geheel onverwacht. Eerder wees ik wel op de ‘muitende middenklasse’. Een grote groep die welvarend werd in de jaren ’90 en nu sinds de crisis vanaf 2008 allerlei verworvenheden kwijtraakt. Michael Moore heeft dat geweldig geanalyseerd in z’n documentaire over de achterban van Trump. Het gaat om mensen die zonder baan kwamen te zitten omdat bedrijven naar het buitenland vertrokken. Ze kunnen scholing en gezondheidzorg niet meer betalen en voelen zich in de steek gelaten door de overheid.”

  1. Trump zegt de banen terug te halen naar Amerika. De dollarkoers schoot in elk geval omhoog. De markt heeft kennelijk vertrouwen in hem.

“De markt is kortzichtig en kijkt hooguit één of twee jaar vooruit. De verwachting is dat Trump snel en fors gaat investeren in wegenbouw, bruggen en andere infrastructuur. Dat creëert vraag en stimuleert groei op de korte termijn, maar echt houdbaar op de lange termijn is dit niet. De staatsschuld zal oplopen en dat maakt dat rentes stijgen en alles duurder wordt.”

  1. Tijdens de campagne hintte Trump ook op het voortrekken van Amerikaanse bedrijven en het opheffen van internationale handelsverdragen. Kan dat zomaar?

“Dat kan niet volgens de WTO en de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, NAFTA, maar er zijn wel allerlei manieren om binnen de mazen van de wet te zoeken naar manieren om de eigen markt te bevoordelen. Bijvoorbeeld door een muur van bureaucratie op te werpen voor buitenlandse partijen die goederen willen exporteren naar de Verenigde Staten. Door extra grenscontroles in te stellen, bijvoorbeeld. Dan worden de transactiekosten voor buitenlandse bedrijven hoger en de goederen uit het binnenland relatief goedkoper.”

  1. Gaat dit werken?

“Op de korte termijn zien we een boost, op de lange termijn een neergang. De belangrijke econoom David Ricardo heeft mooi laten zien hoe slecht protectionisme en isolationisme uiteindelijk zijn. Van een coöperatieve markt plukt iedereen de vruchten. Het ene land is beter in het fabriceren van product X en het andere in product Y. Dan kunnen ze beter van elkaar deze producten kopen dan het zelf te produceren. Dat maakt ze allebei meer welvarend.”

  1. Kortom: die muitende middenklasse heeft een kat in de zak gekocht.

“Industrie kunstmatig terughalen terwijl die zich allang uit de markt geprijsd heeft, gaat niet werken. Er moet eerder gebouwd worden aan een andere economie, een kenniseconomie met onderzoek en universiteiten, daar knapten Amerikaanse steden als Boston en Pittsburgh van op. Helaas heeft Trump het niet zo op universiteiten.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.