Veelvraat Wainwright pakt Tilburg in

Gulzig en vrijgevig stort Wainwright zich op het publiek tijdens zijn nieuwjaarsconcert.

Nieuwjaarsconcerten zijn doorgaans een suffige aangelegenheid. Slome walsjes voor de ultra-chique, of een aangeharkt klassiek concert vol symfonische stoplappen. Gelukkig zijn er een aantal Nederlandse ensembles die het nieuwe jaar met meer fantasie weten in te luiden.

Het Nederlands Blazers Ensemble verrast met nieuwjaarsconcerten waarin muziekculturen elkaar ontmoeten. Het strijkersorkest Amsterdam Sinfonietta troeft iedereen dit jaar af met een unieke reeks nieuwjaaroptredens. De wereldberoemde Amerikaanse-Canadese singer-songwriter Rufus Wainwright gaat twee weken lang (t/m 17 januari) op tournee met het orkest. ‘Breder dan Klassiek’ noemt Amsterdam Sinfonietta haar gedurfde crossover tussen klassiek en pop. Eerder werden Wende Snijders en De Dijk aan het strijkorkest gekoppeld. De concerten met Rufus Wainwright gaan zeker de boeken in als voorlopig hoogtepunt. Afgelopen zondagavond stond het gezelschap in een uitverkochte Concertzaal Tilburg.

De 43-jarige Rufus Wainwright komt uit een buitengewoon muzikale familie. Vader Loudon is singer-songwriter en de inmiddels overleden moeder Kate McGarrigle vormde een beroemd duo met haar zus Anna. Tijdens het verbluffende concert –onder de noemer ‘All I Want’- krijgt de gulzige doch vrijgevige Wainwright alle ruimte zijn passie voor muzikaal drama te etaleren.Het plaatje op het podium is compleet. Een grote, in licht gehulde boom en als maan fungerende luchtballon vangen de aandacht, en op de vleugel liggen verspreide boomblaadjes als geplukte roosjes. Veel van Wainwrights liedrepertoire heeft al een symfonisch randje waar de glamour en glitter van de grand opera vanaf spat. Samen met het Sinfonietta waagt veelvraat Wainwright zich aan enkele hondsmoeilijke aria’s van Rameau, Berlioz en Verdi. Heel charmant maar dit materiaal is echt een brug te ver.

Als Wainwright dichter bij huis blijft, raakt hij alle gevoelige snaren. Zijn licht nasale, bezwerende stemgeluid is voor de popmuziek gemaakt. Uitzonderlijk fraai is zijn meditatieve cover van het droefgeestige ‘I’m going in’ van de te vroeg overleden Canadese songwriter Lhasa de Sela. Een ontdekking, want daar zorgt Wainwrights muzikale gretigheid ook voor. Wainwright vertelt met een glimlach dat de Sinfonietta hem zelfs al heeft laten proeven aan Surinaamse hiphop. De zanger pakt het publiek vervolgens helemaal in wanneer hij enkele van zijn hits vertolkt. De strijkersarrangementen zijn om door een ringetje te halen. Top 2000-hit ‘Going To A Town’ ontbreekt niet maar zijn versie van Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’ kan op de luidste bijval rekenen. Wainwright is helemaal in zijn nopjes en knipoogt schalks: ‘Ze hadden me gewaarschuwd voor deze stad, maar jullie zijn echt geweldig.’

Mark van de Voort

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.