Paringsdans der universiteiten

Collegevoorzitter Koen Becking sprak gisteren bij de nieuwjaarsborrel opnieuw het verlangen uit naar een gezamenlijke ‘University of the Southern Netherlands’. Intussen flirt een van de beoogde partners, de TU Eindhoven, met de Universiteit Utrecht.

Bij de opening van het academisch jaar kwam Koen Becking al met het nieuws dat de Tilburgse universiteit aanjager wil zijn bij een vergaande samenwerking tussen de hogescholen en universiteiten van Brabant en Limburg. Ze moeten samengaan in de University of the Southern Netherlands. Verschillende beoogde partners reageerden positief in de media, zoals de Avans Hogeschool, anderen waren negatief. De Eindhovense rector sprak van ‘een luchtballon’ en de Eindhovense bestuursvoorzitter repte van een uitspraak die ‘bestuurlijk ongepast’ was op dat moment.

Toch schroomde Becking gisteren tijdens de nieuwjaarsborrel niet om de uitspraak nog eens te herhalen: “De University of the Southern Netherlands is nog niet van de baan.” Dit geheel in lijn met plannen binnen de partij waar hij lid van is, de VVD, om Nederlandse universiteiten te laten fuseren om internationaal mee te kunnen doen met de wereldtop.

Eindhoven lijkt moeilijk te verleiden en de blik noordwaarts te richten: naar de grote Universiteit Utrecht en het Utrecht Medisch Centrum. Scienceguide meldt dat Eindhoven en Utrecht de samenwerking de komende drie jaar intensiveren door alvast 10 miljoen euro in een gezamenlijk fonds te deponeren voor onderzoek op het gebied van regeneratieve medicijnen, imaging, poreuze materialen en energie.

Rectores magnifici Frank Baaijens van de TU/e, Bert van der Zwaan van de UU en vice-voorzitter Frank Miedema RvB kwamen met een gezamenlijk statement: “Willen we internationaal blijven meetellen dan is multidisciplinaire onderzoekssamenwerking een must. Utrecht en Eindhoven werken al jaren samen. Dat doen we al door het uitwisselen van studenten en gezamenlijk onderzoek. Deze alliantie moet er voor zorgen dat we sneller resultaten boeken en gezamenlijk kansen zien en verzilveren.”

Of dit een University of the Southern Netherlands in de weg staat, is overigens de vraag. Meer fusieplannen bestaan er al langer bij de universiteit in Zuid-Holland: Delft, Leiden en Rotterdam. Deze zou niet University of Southern-Holland gaan heten, maar Universiteit Leiden. Tot een fusie kwam het vooralsnog niet, het bleef bij een samenwerking.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.