Vogeltjesbuurt: een parallelle drugswereld

Ruim achthonderd miljoen euro verdienen Tilburgers jaarlijks met wietteelt. Eerst kon Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde, het niet geloven. Hij ging op onderzoek uit en het bleek nog erger dan gedacht: hij vond een parallelle samenleving waar criminaliteit de norm is.

Exemplarisch is de Vogeltjesbuurt, een volkswijk waar zo ongeveer iedereen volgens Tops bijverdiende aan de wietteelt. Op iedere straathoek hangt een beveiligingscamera. Let wel, geen beveiligingscamera van de overheid, maar van de bewoners die de buurt in de gaten houden. Het recente boek De achterkant van Nederland, dat Tops schreef met journalist Jan Tromp, schetst onder meer de ontwikkeling van de Vogeltjesbuurt. In de jaren ’30 werden ‘asociale en antisociale’ gezinnen in deze buurt geplaatst. Zo ontstond al snel een parallelle samenleving met een intensief sociaal leven. Tops in het nrc: “In de Vogeltjesbuurt hebben ze hun eigen normen en waarden. Heling of een hennepkwekerij is niet crimineel. Maar het aanleggen met andermans vrouw was lange tijd hoogst crimineel.” In deze schaduwwereld hadden schatrijke bendes en handelaren de touwtjes in handen, de rest profiteerde of keek weg.

De laatste jaren probeerde Tilburg de buurt te renoveren. Verdween hiermee de wietteelt en schaduwsamenleving in de Vogeltjesbuurt? Tops betwijfelt het. De oude bewoners mogen van de gemeente terugkeren en de particuliere beveiligingscamera’s hangen er gewoon weer. Terwijl was afgesproken dat dat niet zou gebeuren. Tops: “Je kunt je afvragen of het die mensen alleen om de sociale controle te doen is.” Hij betwijfelt ook of er snel een oplossing komt. In politiek Den Haag staan de problemen niet hoog op de agenda. Drugsproblematiek los je niet snel op, dus is het voor politici een onaantrekkelijke doelstelling.

De achterkant van Nederland – hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken, door Pieter Tops en Jan Tromp, verscheen bij uitgeverij Balans.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.