100 extra vrouwelijke hoogleraren in 2017

Minister Jet Bussemaker (OCW) stelt vijf miljoen euro beschikbaar voor de universiteiten om in 2017 honderd vrouwelijke hoofddocenten te promoveren tot professor.

De overheid, zo meldt de Volkskrant, dekt de meerkosten die de eerste vijf jaar gemoeid zijn met het hoogleraarschap. Deze regeling komt bovenop de eerdere afspraak om uiterlijk in 2020 tweehonderd vrouwelijke hoogleraren erbij te hebben. Bussemaker wilde een extra inspanning leveren. Minder dan een vijfde van de hoogleraren in Nederland is vrouw (ca. 4.500 mannen tegen 750 vrouwen). Internationaal gezien presteren we hiermee als het slechtste jongetje van de klas, terwijl er aan potentieel talent geen gebrek is. De helft van de studentenpopulatie is vrouw.

De nieuwe maatregel werd gepresenteerd in het kader van het Westerdijkjaar 2017, ter ere van de biologe Johanna Westerdijk die in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar werd aan de Universiteit Utrecht. Hieronder het portret van haar dat te vinden is in de gang van het Centraal Bureau voor Schimmelcultures, waar ze directeur was van 1907 tot 1959. Ze stond er volgens de KNAW om bekend een bulderende lach te hebben en ‘sigaren te roken als een man, zich te laten rondrijden op motoren en luidruchtige feesten te geven op haar laboratorium in Baarn’.

 

johanna-westerdijk

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.