D66 wil 24/7 gratis reizen voor studenten

De hele week gratis reizen voor studenten, daar pleit D66 voor. Wat dat mag kosten? 200 miljoen maar liefst. Voordelen voor iedereen, aldus D66.

De voordelen voor studenten liggen vrij voor de hand: gratis reizen voor altijd! Nooit meer je onderbroek binnenstebuiten dragen omdat je je vuile was pas op vrijdagmiddag bij je ouders af kan leveren. Eindelijk kun je elke dag van de week hijgend de trappen van het station oprennen en met dat tergende fluitsignaal in je oor door de reeds sluitende deuren van de intercity vliegen. Ook voor de overige reizigers zou deze regeling voordelig uitpakken. Voornamelijk de spits op maandagochtend en vrijdagmiddag zouden op deze manier ontlast worden.

Maar behalve het bevorderen van het wasschema, zijn er volgens D66 ook opleiding-gerelateerde argumenten voor deze regeling. “Steeds meer studenten volgen vakken aan verschillende universiteiten”, stelde D66-Kamerlid Paul van Meenen donderdag. “Daarbij zijn er ook studies waarbij in het weekend tentamens zijn of stage wordt gelopen. Met een ov-studentenkaart die de hele week geldig is, kunnen studenten makkelijker de opleiding volgen die het beste bij ze past.” De regeling zou gelden voor zowel universitaire studenten als hbo- en mbo-scholieren.

Dubbel feest voor de mbo’ers dus. Sinds 1 januari mogen ook zij meeprofiteren van het studentenov. De ingang van deze regeling was volgens Van Meenen de aanleiding voor het bovengenoemde voorstel, zo meldt UTnieuws. “Wij dachten: laten we er nu maar mee komen. De PvdA gaat er kennelijk vandoor met het succes van die ov-studentenkaart voor minderjarige mbo’ers, maar dat is niet terecht: daar hebben wij en Groenlinks net zo goed voor gevochten. Het is gewoon onderdeel van de afspraken over het studievoorschot.”

UPDATE: Veel steun van andere partijen krijgt D66 niet. Zowel VVD, CDA en SP zijn tegen het plan en zouden het geld liever investeren in het terugbrengen van de basisbeurs, meldt Trouw donderdagmiddag.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.