Vrijdag de 13e op de campus

Vrijdag de dertiende: een dag van grijze wolken, natte sneeuw, ongeluk en algehele malaise. Waar komt het idee dat deze dag ongeluk brengt eigenlijk vandaan? En heeft het de studenten op de campus ook echt ongeluk gebracht? Wij onderzochten het middels een door en door wetenschappelijke steekproef.

Het ongeluksimago van vrijdag de dertiende heeft een vrij religieus karakter naar het schijnt. Zo brengt Wikipedia ons tot het wijze inzicht dat het een ongeluksdag is omdat het een combinatie is van zowel de dag vrijdag als het getal dertien. Een revolutionair inzicht.

Na wat nader onderzoek blijkt een populaire opvatting te zijn dat Jezus op een vrijdag gekruisigd is. Hieraan voorafgaand vond het welbekende Laatste Avondmaal plaats. Judas, die Jezus toen verraadde, wordt hier aangewezen als de dertiende gast, wat ons brengt op het ongeluksgetal dertien. Een mooi verhaal, maar of het historisch correct is, is de vraag. Toch zat het sommige studenten op deze ongelukkige dag niet mee.

Achter de twee jolige knapen die wij op de brug van de bibliotheek aanspreken, schuilt een duister verhaal: “Ik zit in mijn zesde jaar en heb de hele dag in de UB zitten zwoegen om een eerstejaars vak te halen,” vertelt Michel (23, bedrijfseconomie) met tranen in zijn ogen. Ook zijn kameraad Tim (23, bedrijfseconomie) zit het niet mee. Zijn ooit kekke schoenwaar is besmeurd met matige automaatkoffie. Toch was er voor hem een lichtpuntje aan de horizon: “Ik heb wel een sneeuwballengevecht gewonnen.”

img_2746-darken

Tim zijn vergane voetenglorie

Ook Pauline (22, fiscaal recht) is zwaar getraumatiseerd, nadat zij op weg naar de bibliotheek volledig natgesneeuwregend is. “Mijn stoel in de bibliotheek was volledig doorweekt”, vertelt ze met een bittere glimlach op haar gezicht.

img_2747-darken

Pauline fietst huilend weg

De dramatische verhalen stromen binnen. Zo spraken wij Tenhee (20, economie), die haar sleutels was vergeten: “Ik realiseerde het me pas toen ik de deur achter me dicht deed. Ik had nog geluk dat mijn huisgenootje thuis was..” Tenhee staart in de verte, haar hoofd bij wat er had kunnen gebeuren..

img_2750-darken

Tenhee (rechts) lacht, maar vanbinnen gaat ze kapot. Priti (links) droomt over haar nieuwe villa.

Gelukkig was het niet enkel kommer en kwel. Zo heeft Priti (23, economie) vandaag haar salaris binnengekregen en had Anne (20, econometrie) een tentamen wat overwegend makkelijker was dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Toch adviseren wij van Univers je om de buitenwereld waar mogelijk te vermijden op deze grijze dag.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.