Met een app meekijken in de vuilnisbak van de buren

Afval kan best een zakje minder, denken ze in Friesland. Twee gemeenten doen mee aan onderzoek van Tilburg University, om restafval te verminderen. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Huishoudens in Harlingen en Franekerdeel moeten hun afval beter gaan scheiden, om zo minder restafval te produceren. Met een app kunnen ze hun afvalproductie bijhouden. En die van de buren zien, om zo de eigen manier van afval scheiden daarmee te vergelijken.

Er worden drie groepen samengesteld. De eerste groep krijgt alleen informatie over de eigen afvalproductie, de tweede groep kan vergelijken met een ander huishouden en de derde groep kan vergelijken én krijgt tips over afvalscheiding. Zo wordt duidelijk wat de meerwaarde is van die informatie.

De onderzoeksuitkomsten moeten eind 2017 worden gerapporteerd, twee jaar later volgt een publicatie. De proef is een aanvulling op andere maatregelen, in kader van het landelijke overheidsprogramma Van Afval Naar Grondstof (VANG) uit 2013. Huishoudens moeten volgens de VANG in 2020 75 procent van hun afval recyclen.

De gemeente moet de deelnemers nog werven, met brieven en labels aan containers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.