Wie of wat zijn de Zwaanridders?

Een illuster Brabants gezelschap, dat zichzelf bestempelt als de orde van de Zwaanridders, nam dit weekend wraak op pornoactrice Kim Holland. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan?

Kim Holland nam een seksfilmpje op in een Tilburgse kerk en dat was reden voor wraak: ze vond een hoop paardenpoep op haar stoep in Den Haag. De actie werd geclaimd door het Pacte des Cygnes, een genootschap anonieme Zwaanridders die volgens de Facebooksite ‘een onverdeeld Brabant’ nastreven.

Brabants Dagblad probeerde te achterhalen waar de groep naar streeft en wie de leden zijn. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, werd daarom gevraagd. Die dacht aanvankelijk aan ‘artistieke grappenmakers’, maar toen zij vorig jaar een standbeeld van Willem van Oranje besmeurde in Waalwijk, dacht hij meer aan aanhangers van Donald Trump: “Let’s make America great again en herstel van Brabantse onafhankelijkheid: dezelfde heimwee naar een geïdealiseerd verleden dat nooit heeft bestaan.”

De krant probeerde ook de leden zelf te spreken via Facebook. Die wilden niet vertellen wie ze zijn, of met hoeveel, maar wel dat ze geen groep ‘Boze Blanke Brabo’s’ zijn: “Iedereen die in Brabant woont, is een Brabander.”

Misschien vond Univers een clou en gaat het om de wederopstanding van de groep Zwanenbroeders binnen het eeuwenoude Broederschap van Onze Lieve Vrouw te Den Bosch. Zwanen werden gegeten bij de copieuze maaltijden van dit kerkelijke genootschap en vier hooggeplaatste leden mochten zich Zwanenbroeders noemen. Er zijn ook andere mogelijkheden. Misschien verwijst de naam naar de middeleeuwse sage van de Zwanenridder, die zich vervoerde door middel van een bootje getrokken door een zwaan. Dat lijkt niet onwaarschijnlijk, want de Zwaanridder is de stamvader van de Hertogen van Brabant, Arkel en Kleef. Of slaat het toch op de ridderlijke Orde van de Zwaan, die zich verzette tegen het zedelijke verval van de adel?

Wie heeft meer suggesties over dit illustere genootschap? Wie kan ons meer vertellen? Laat het weten!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.