Dekker moedigt wetenschap aan tot valorisatie

De wetenschap moet nog meer ten goede komen aan de praktijk van de economie en samenleving, schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Hij neemt maatregelen om wetenschappers aan te moedigen tot meer valorisatie.

Onderzoekers die kunnen aantonen dat hun eerdere onderzoeksresultaten aan de praktijk ten goede zijn gekomen, krijgen voortaan gemakkelijker subsidie. Ook voor promovendi die hun onderzoek doen binnen een bedrijf wordt 10 miljoen euro uitgetrokken. Maar dat is niet alles. Dekker schrijft dat wetenschappers die een eigen bedrijf willen beginnen voortaan op meer hulp van de universiteit kunnen rekenen. Ook looft hij een jaarlijkse ‘nationale valorisatieprijs’ uit voor een wetenschapper die uitblinkt in het maatschappelijk benutten van zijn kennis.

Kritiek

Niet iedereen kan zich vinden in Dekkers plan. Paul van Meenen van D66 vindt dat er genoeg aan valorisatie wordt gedaan en neemt het op voor fundamenteel onderzoek: “Dit is echt een ondoordachte manier om ons wetenschapsbeleid in te richten. D66 vindt het ook belangrijk om te kijken wat wetenschap kan bijdragen aan de praktijk. Maar staatssecretaris Dekker (VVD) kijkt niet verder dan zijn neus lang is. Van veel onderzoek is vooraf onduidelijk wat je er later precies mee kan doen. Het plan van staatssecretaris Dekker is slecht voor innovatie en slecht voor onze economie. Als Dekker het voor het zeggen had gehad, hadden we geen computers, gps of penicilline uitgevonden. Veel onderzoek gebeurt namelijk uit nieuwsgierigheid en om te weten hoe onze wereld in elkaar zit, zonder dat er direct een praktisch nut duidelijk is.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.