Emile Aarts licht onderwijsprofiel toe

Bij studenten bestaan nog veel vragen over het Tilburgs Onderwijsprofiel dat wordt ingevoerd. Daarom bood Fractie Front de mogelijkheid om de discussie met rector Emile Aarts aan te gaan. Vooral de toekomstige samenwerking tussen studievereniging en universiteit werd uitgebreid aan de kaak gesteld.

“Gaat de universiteit niet in het vaarwater van de studievereniging zitten?” Dat was de centrale vraag tijdens de discussie maandagavond. Het onderwijsprofiel gaat namelijk extracurriculaire activiteiten stimuleren. Die rol vervullen studieverenigingen momenteel. Aarts stelde de studenten gerust door te zeggen dat dit niet de bedoeling is: “Alles wordt met elkaar afgestemd. We versterken elkaar.” Philip Joos, vice-decaan onderwijs van TiSEM, voegde daaraan toe: “Zo wordt er bijvoorbeeld samengewerkt om roosters af te stemmen op georganiseerde activiteiten.”

E-portfolio

Een ander heikel punt is het e-portfolio. Hierin worden alle verrichtingen van de studenten bijgehouden. Het was nog onduidelijk hoe dit portfolio precies ingevuld wordt. Als deze portfolio’s straks openbaar worden voor bedrijven, valt een fors deel van de inkomsten van studieverenigingen weg. Zij zijn nu de schakel tussen student en bedrijf. Deze bedrijven betalen studieverenigingen voor bijvoorbeeld workshops, waar de vereniging gericht studenten naartoe stuurt. “Hoe blijf je als studievereniging overeind, als deze inkomsten straks wegvallen door het e-portfolio?” was de vraag vanuit de studenten. Aarts: “We hebben niet de intentie om studieverenigingen de nek om te draaien met het e-portfolio. De universiteit wil actief meedenken met studieverenigingen om een nieuw business plan op te stellen.”

Uniform jaarrooster

Ook een punt van zorg was de uniformering van het jaarrooster. Zoeken studenten dan niet allemaal tegelijkertijd naar werkplekken op de campus en zijn die er dan wel genoeg? “Er heerst nu in tentamenperiodes al een ernstig tekort, laat staan als straks iedere faculteit op hetzelfde moment tentamens heeft”, zei een student die zich afvroeg hoe dit zal worden opgelost. Aarts antwoordde: “Er komen voortdurend extra werkplekken bij. Ook wordt het nieuwe Onderwijs en Zelfstudiecentrum (OZC) volgend jaar verwacht. In 2017/2018 levert het uniforme jaarrooster misschien wat problemen met werkplekken op, maar daarna, voor het eind van dit decennium, is dat opgelost.”

Lees hieronder een stuk van de universiteit waarin het profiel uitgebreid wordt besproken:

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.