Lsvb waarschuwt: Student Hotel maakt misbruik van studenten

Lsvb waarschuwt: Student Hotel maakt misbruik van studenten

Er komen steeds meer internationale studenten naar Nederland, maar de huisvesting blijft achter. The Student Hotel maakt daar misbruik van, waarschuwt de Lsvb. Voor veel te hoge huurprijzen bieden zij onderdak.

Ook Eindhoven heeft sinds kort een Student Hotel. Naast het station staat de tachtig meter hoge blikvanger, een nieuwe toevoeging aan de skyline van de stad. Maar liefst 400 kamers telt het hotel. Kosten: vanaf 650 euro per maand. Natuurlijk mag iedereen hier overnachten, maar The Student Hotel mikt vooral op internationale studenten. Die komen immers steeds vaker naar Nederland en hebben moeite met het vinden van woonruimte.

Naast Eindhoven heeft The Student Hotel vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Maastricht. Een prima oplossing voor de woningnood onder internationale studenten? Bepaald niet, vindt de Landelijke Studentenvakbond (Lsvb). De prijzen zijn belachelijk hoog en het huurrecht wordt omzeild. Jarmo Berkhout, voorzitter van de Lsvb, tijdens een debat over The Student Hotel: “Eigenlijk zeg je: omdat mensen uit het buitenland komen en niet heel lang hier zitten, hebben ze niet dezelfde rechten als andere mensen en hoeven ze zich niet te houden aan de regels die hier gelden. Maar huurrecht is een recht, en geen optie. Ook voor buitenlanders.”

 Juridische stappen

Frank Uffen, directeur van The Student Hotel, ziet het anders. In dagblad Metro zegt hij: “De Lsvb is de enige organisatie die blijkbaar van mening is dat het huurrecht op een hotel van toepassing is. Universiteiten, gemeenten en sociale huisvesters zien wel in dat wij naast het bestaande aanbod een welkome aanvulling zijn.”

Berkhout geeft aan dat juridische stappen wenselijk zijn. Ondertussen overwegen ook Utrecht, Delft en Leiden om te gaan samenwerken met The Student Hotel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.