PVV minder groot dan gedacht volgens methode-Kapteyn

De PVV lijkt op minder zetels uit te komen dan gedacht bij de landelijke verkiezingen. Dat blijkt uit de eerste peiling van het Tilburg University-onderzoeksbureau CentERdata.

CentERdata peilt de stemmen volgens een nieuwe, waarschijnlijk meer nauwkeurige methode die gebaseerd is op die van econometrist Arie Kapteyn (ex-Tilburg University), die als enige de winst van Trump in de V.S. voorspelde. Anders dan Maurice de Hond, die het aantal zetels voor de partij van Wilders nu op 33 schat, komt CentErdata op 23 zetels, twee minder dan de VVD.

Andere opmerkelijke verschillen zien we bij D66 (14 bij De Hond versus 19 bij CentERdata), SP (11 versus 16) en PvdA (10 versus 17). En als we CentERdata mogen geloven, dan lijkt het erom te spannen of de nieuwe splinterpartijen als VNL en Denk een zetel zullen bemachtigen.

CentERdata komt tot aan de verkiezingen op 15 maart dagelijks met een nieuwe prognose.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.