Vrouwen minder vaak gevraagd als peer reviewer

Vrouwelijke geofysici worden minder vaak gevraagd als peer reviewers dan hun mannelijke medenerds, zo blijkt uit een onderzoek dat Nature afgelopen woensdag publiceerde.

Dat geofysici liever beroep doen up hun mannelijke collega’s, concludeerden twee medewerkers van de American Geophysical Union (AGU). Dit naar aanleiding van data-analyse van de artikelen die de AGU tussen 2012 en 2016 publiceerde. Van de 24.268 auteurs van deze artikelen was een schrale 28 procent vrouw. Dit percentage ligt bij de peer reviewers nog lager, namelijk op 20 procent.

Aan de motivatie van de vrouwen ligt het volgens het onderzoek niet. Hoe vaak men een verzoek tot peer reviewen afwijst, is volgens het onderzoek namelijk niet gerelateerd aan geslacht. Het verschil, zo meldt het onderzoek, zit hem daadwerkelijk in de kleinere hoeveelheid verzoeken die vrouwelijke onderzoekers ontvangen. Een geval van discriminatie, kopt NRC dan ook.

Gelukkig is er wel sprake van een zekere mate van zusterschap. Zo vragen de vrouwelijke geofysici in 22 procent van de gevallen hun vrouwelijke collega’s om een peer review, terwijl de mannen blijven steken op 17 procent.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.