TOP wintercantus krijgt vervelend staartje

Na afloop van de wintercantus konden hordes studenten niet bij hun jas. Toen iedereen vervolgens naar buiten werd gestuurd, waar de temperatuur drie graden onder Celsius lag, brak de chaos echt uit. De TOP-organisatie was nergens te bekennen. Univers was erbij en legt verslag af.

De garderobemedewerkers hadden de situatie niet onder controle. Er ontstond een lange rij en de organisatie besloot dat er buiten een nieuwe rij gevormd moest worden. De beveiliging werkte iedereen hardhandig naar buiten. Daar ging het echt mis. De beveiliging moest hard optreden om ervoor te zorgen dat studenten niet bedolven raakten onder de mensenmassa die graag hun jas wilde ophalen. Donny Batenburg, die ook in de rij voor de jassen stond, zag dat mensen flauwvielen en werden weggesleept door de beveiliging. “Ze werden gewoon platgedrukt.”

Later bleek dat een groot aantal mensen of geen jas, of de verkeerde jas had meegekregen. De TOP-organisatie, in geen velden of wegen te bekennen, schreef op de evenementpagina dat vandaag een uitgiftemoment van de jassen plaatsvindt.

Vrieskou

Waarom de organisatie besloot om iedereen naar buiten te sturen, blijft een groot raadsel. Veel studenten stonden in T-shirt en waren bang onderkoeld te raken. De sfeer werd dan ook grimmig. Er ontstonden veel opstootjes en één student sloeg uit frustratie een ruit in. Als je probeerde weer terug naar binnen te gaan om wat op te warmen, werd je tegengehouden door de beveiliging. Zij verklaarden “alleen maar te doen wat ze werd opgedragen vanuit de organisatie”. Toen mensen huilend vroegen om binnen te mogen opwarmen, gooiden ze de instructies van de organisatie toch maar overboord en lieten ze de mensen passeren.

Op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren, antwoordde voorzitter Mike van der Wouw dat er wat misging bij de garderobe. “Een aantal mensen kreeg geen jas, waardoor zij voor de garderobe bleven staan. Er konden geen nieuwe mensen geholpen worden en de mensenmassa werd steeds groter. Het werd duwen en trekken en de beveiliging kon de boel niet rustig krijgen. Om veiligheidsredenen zijn een aantal maatregelen getroffen in overleg met de beveiliging om ervoor te zorgen dat het proces zo ordelijk mogelijk verliep.”

De helft van het TOP-bestuur was aanwezig om orde in de chaos te scheppen, volgens Van der Wouw. Hiervan stonden drie bestuurders mee te helpen achter de garderobe. Uiteindelijk heeft het merendeel van de studenten meer dan anderhalf uur buiten in de kou gestaan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.