Aanmeldingen hoger onderwijs stijgen weer na afschaffing basisbeurs

Aanmeldingen hoger onderwijs stijgen weer na afschaffing basisbeurs

Er zitten dit jaar weer meer eerstejaars studenten in de collegebanken. Na een jarenlange daling konden universiteiten bijna 8 procent meer eerstejaars verwelkomen. Dat meldt het ministerie van Onderwijs.

Ondanks de stijging dit collegejaar, zijn de studentenaantallen nog onder het niveau van vóór afschaffing van de basisbeurs. Dat let de daarvoor verantwoordelijke onderwijsminister Jet Bussemaker niet om nu haar tevredenheid te tonen: “Ik vind het goed nieuws dat dit herstel zich nu voordoet; eerder en sterker dan verwacht.”

Kritiek

Het commentaar van de minister levert de nodige kritiek op. Omdat er meer buitenlandse studenten aan Nederlandse universiteiten zijn gaan studeren, zouden de cijfers zijn vertekend. CDA-kamerlid Michel Rog: “Minister Bussemaker probeert mooie sier te maken met de instroom van buitenlandse studenten op de universiteiten. Maar wat zij niet kan verhelen is dat sinds de invoering van het leenstelsel 13.000 tot 15.000 scholieren en mbo’ers hebben afgezien van een studie in het hbo.”

Ook de landelijke studentenvakbond (LSVb) is kritisch op de cijfers. En voegt eraan toe: “Ook weten we nog niet hoe het ervoor staat met de kwetsbare groepen, zoals studenten met een functiebeperking, die het hardst geraakt zijn door het leenstelsel.”

Meer eerstejaars

Universiteiten konden in het collegejaar 2016/2017 ruim 47.316 eerstejaars verwelkomen. Een jaar eerder was dat nog maar 43.876.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.