Tilburgse studente geraakt door inreisverbod Donald Trump

Tilburgse studente geraakt door inreisverbod Donald Trump

Donald Trump heeft een omstreden inreisverbod ingesteld voor bewoners van zeven Islamitische landen. Sara Mir, alumnus van Tilburg University en oud bestuurder van studievereniging Elsa, heeft naast de Nederlandse ook een Iraanse nationaliteit. Dit betekent dat ze Amerika niet in mag. De studiereis naar New York, die ze zelf georganiseerd heeft, kan ze nu vergeten. Ironisch detail: tijdens haar periode op Tilburg University is ze student-assistent bij International Office geweest. Daar hielp ze buitenlandse studenten om hun visum aan te vragen. Sara deed op Facebook haar verhaal. Univers plaatst dit bericht, met haar toestemming, integraal door.

“Al meer dan drie maanden ben ik samen met een paar studiegenoten bezig geweest om een studiereis naar New York te organiseren. Het leek voor ons de perfecte locatie om extra internationale ervaring op te doen. De studenten van de master Arbeidsrecht zijn een hele hechte groep en wij keken er dan ook heel erg naar uit met zijn allen. Ik had al een visum aangevraagd. Morgen 31 januari zou ik een afspraak hebben op het consulaat met betrekking tot mijn visum. Totdat er afgelopen vrijdag opeens heel veel onzekerheid voor mij ontstond. Trump tekende het Decreet tegen terroristen van buitenlandse afkomst. Inhoudende dat iedereen met een nationaliteit uit een van de zeven genoemde landen de Verenigde Staten niet meer in mag. Ik vroeg me meteen af: val ik hier ook onder? Ik ben in Nederland geboren, ik heb een hele lieve Nederlandse moeder en een hele lieve Iraanse vader die al 31 jaar in Nederland woont. Maar ik heb ook de Iraanse nationaliteit, zodat ik mijn lieve familie kan bezoeken.

Er werd een algemeen bericht geplaatst op de website van de ambassade van de Verenigde Staten in Nederland: Mensen die nog een afspraak hebben staan en een dubbele nationaliteit hebben DO NOT ATTEND. En of je zelf even mailt om je afspraak te annuleren.

“Ik als geboren en getogen Nederlandse wordt dus geweigerd”

Ik als geboren en getogen Nederlandse wordt dus geweigerd. Maar zelfs als ik niet geweigerd werd, wilde ik niet meer op studiereis naar een land met een regering dat zo omgaat met mensen die ze niet bevallen.

Ik hoop dat de wereld wat meer besef krijgt dat we van elkaar kunnen leren en dat we mooie dingen uit andere groepen en culturen kunnen halen. In één ding zijn we immers allemaal hetzelfde, we zijn allemaal mens. Ik geloof nog steeds in een wereld waar we elkaar als gelijken behandelen en waar we niet bang voor elkaar hoeven te zijn. Misschien hebben we wel zo’n stomme ban nodig om het besef te kweken bij mensen. Als ik daarvan de schade moet ondervinden, maar mensen vervolgens wel meer nadenken dan heeft het wel een hoger doel gediend.

Lieve mensen, ik hoop dat jullie allemaal goed nadenken als jullie gaan stemmen in maart. Denk na over je stem. Laten we met z’n allen voor een betere wereld gaan, waar we elkaar respecteren en van elkaar houden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.