CvB wil meedoen aan experiment flexibel studeren

De Tilburgse universiteit wil meedoen aan een landelijke proef met flexibel studeren. Zo krijgen topsporters, gehandicapte studenten, mantelzorgers en startende ondernemers het makkelijker om een studie af te maken.

De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan die het mogelijk maakt om te experimenteren met ‘flexibel’ studeren. Vandaag gaf collegevoorzitter Koen Becking aan tijdens het DB-overleg dat Tilburg ook mee wil doen, mede omdat studentenfracties hier eerder op aandrongen. Behoor je tot een van de doelgroepen en mag je meedoen aan het experiment, dan kan je ervoor kiezen om niet 60 maar 30, 36 of 42 ECTS te halen in een jaar. Het collegegeld daalt dan eveneens naar rato. Een aantal universiteiten en hogescholen doet mee met de proef.

De vraag is echter of de huidige besturen van de studentenfracties groen licht geven voor het experiment bij de eerstvolgende U-raad op 10 februari. Ze vragen zich onder meer af deze opzet wel flexibel genoeg is en waarom er voor specifieke doelgroepen is gekozen, terwijl de Universiteit van Amsterdam ervoor koos om het experiment open te stellen voor alle studenten van een beperkt aantal opleidingen.

Rector Aarts benadrukte dat het slechts om een experiment gaat en Becking drukte de studentenfracties op het hart dat het plan toch uiteindelijk uit hun koker kwam. Het CvB hoopt dan ook dat de fracties zullen instemmen en het Tilburgse plan voor 1 maart 2017 bij de minister voor te leggen.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.