Alcoholvrije bieren steeds populairder

Nederlanders drinken steeds meer speciaal- en alcoholvrijbier. De speciaalbiertjes werden in het afgelopen jaar 13% meer gedronken dan in 2015. De non-alcoholische tegenhanger van het pilsje wint nog meer terrein met een stijging van 18%. Sinds 2010 worden de alcoholvrije bieren zelfs 215% meer gedronken, meldt de vereniging van Nederlandse Brouwers.

In 2010 dronken we in Nederland nog zo’n 125.000 hectoliter (37.500.000 flesjes) aan alcoholvrijbier. In 2016 was dit ruim 394.000 hectoliter, dat zijn ongeveer 118.200.000 alcoholvrije flesjes bier. Dat komt neer op bijna zeven alcoholvrijebiertjes per Nederlander per jaar.

Pils

Dat er vooral meer alcoholvrij bier wordt gedronken, betekent niet dat er weinig ‘echt’ bier wordt gedronken. Ondanks een kleine daling van 0,1%, werd er afgelopen jaar nog keurig 9.989.825 hectoliter aan pils gedronken. Dat zijn gemiddeld ruim 176 flesjes bier per jaar, voor élke Nederlander. Het marktaandeel van het ‘normale biertje’ komt daarmee uit op net iets minder dan 85%.

Van alle bieren die er in Nederland gedronken worden wordt het grootste gedeelte (85%) geproduceerd binnen de landsgrenzen. Als bierexporteur doet Nederland het ook prima, na Mexico is Nederland de grootste van de wereld.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.