Ga naar het buitenland!

Ga naar het buitenland! Hoe vaak heb ik dat niet gehoord tijdens mijn studie? Een stage of het volgen van colleges buiten Nederland werd als een absolute must voor je cv gezien. Een buitenlandervaring liet zien dat je ondernemend en wereldwijs was, dat je voorbij de eigen grenzen keek, letterlijk en figuurlijk. Bedrijven selecteren daarop, werd mij verzekerd.

Dat blijkt tegen te vallen. Een instituut van het KNAW onderzocht het belang van buitenlandervaringen. Minder dan tien procent van de Nederlandse werkgevers hecht waarde aan een studie-ervaring in het buitenland. Zeventien procent vindt stages in het buitenland belangrijk.

Je had, kortom, net zo goed thuis kunnen blijven.

Het onderzoek sluit af met een opmerkelijke conclusie. De voordelen van studenten met ervaring in het buitenland moeten beter worden duidelijk gemaakt bij werkgevers. Uit naam van de internationalisering moet en zal er gereisd worden. Blijkbaar komt het bij de onderzoekers niet op dat werkgevers misschien terecht weinig waarde hechten aan buitenlandervaring.

Want laten we eerlijk zijn. Wat heb je nou echt overgehouden aan je zes maanden durende studie aan de universiteit van Sol Y Sexo de Tralalala? Een soa of drie, een gebruinde huid, een alcoholvergiftiging, panoramafoto’s op je Facebook-tijdlijn. Ja, ook dat zijn ervaringen waar je een bepaald soort kennis uit kan halen.

Werkgevers hebben groot gelijk. Ik zou voortaan selecteren op de student zonder buitenlandervaring. Geen druiper, geen gaten in zijn geheugen van de drank. Geef ‘m een zonnebankabonnement cadeau en je bent er.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.