Ontgroeningen worden veiliger

Ontgroeningen in Amsterdam worden veiliger. Daartoe maakten Amsterdamse studentenverenigingen afspraken met universiteiten en hogeschool, meldt Het Parool.

Belangrijkste nieuwe afspraak is dat de geheimhoudingsverklaringen worden afgeschaft. Sommige verenigingen lieten deze door sjaars ondertekenen, om met mogelijke boetes te voorkomen dat er iets naar buiten zou lekken over de ontgroeningen.

Het wordt heel wat veiliger om mee te doen aan een ontgroening, blijkt uit andere afspraken. Nieuwe leden mogen niet uit de ‘groentijd’ worden gezet als ze weigeren mee te doen aan bepaalde activiteiten. Ze hebben voortaan recht op twee liter non-alcoholische drank per dag, drie maaltijden en zes uur slaap. En ze mogen niet gedwongen worden bepaalde alcoholische drank te nuttigen. Studenten mogen zelfs tijdens de ontgroening naar een arts, zonder toestemming van de vereniging.

De UvA, VU en HvA maakten nieuwe afspraken met 25 Amsterdamse studentenverenigingen. De universiteiten besloten de afspraken te vernieuwen vanwege verschillende incidenten afgelopen zomer, bij het Amsterdamsch Studenten Corps. Zo moesten studenten in de gracht zwemmen en tussen afval slapen. Een student liep een darminfectie op, een ander moest naar het ziekenhuis met een zware longonsteking.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.