“Laagopgeleide Groninger werkloos door studenten”

Nergens in Nederland is het percentage kinderen in armoede hoger dan in Groningen. De voorzitter van de lokale voedselbank heeft een opmerkelijke verklaring: laagopgeleide Groningers komen niet meer aan een baan door de vele studenten.

In de noordelijke provinciehoofdstad groeit één op de vijf kinderen op onder de armoedegrens. Dit ligt ver boven het landelijke niveau. In heel Nederland zou ‘slechts’ één op de elf kinderen opgroeien in armoede. Ulfert Molenhuis, voorzitter van de Groningse voedselbank, geeft hiervoor een opmerkelijke verklaring in het Dagblad van het Noorden. Hij stelt dat laagopgeleide noorderlingen niet meer aan het werk komen omdat zij op de arbeidsmarkt moeten concurreren met de vele studenten die er wonen.

Molenhuis beschuldigt de studenten overigens niet: “Zij brengen de stad natuurlijk ook heel veel, maar door het leenstelsel moeten bijna alle studenten bijverdienen om geen al te grote studieschuld op te bouwen. Vijfendertig procent van de bevolking (in Groningen, red.) bestaat uit studenten. De banen waar zij op mikken, zijn vaak dezelfde waar laagopgeleiden voor in aanmerking komen. Maar in de stad is weinig productiewerk.”

Molenhuis pleit er nu bij de gemeente voor om productiebedrijven naar de regio te halen. Ook het organiseren van vervoer naar bedrijven in de omgeving is volgens hem een optie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.