Steun van Tweede Kamer voor onderzoek naar politieke voorkeur universiteiten

Steun van Tweede Kamer voor onderzoek naar politieke voorkeur universiteiten

Kamerleden Duisenberg (VVD) en Straus (PVV) willen uit laten zoeken hoe links georiënteerd de wetenschappelijke gemeenschap op dit moment is. Daarvoor dienden zij een motie in. Deze motie werd dinsdag in de kamer aangenomen. Psycholoog Yoel Inbar sprak met NRC over zijn eerdere onderzoek naar zelfcensuur voor de Tilburgse universiteit.

In 2012, toen Inbar nog verbonden was aan Tilburg University, deed hij onderzoek naar de politieke opvattingen onder sociaal psychologen. Samen met Joris Lammers analyseerde hij de antwoorden van ruim vijfhonderd voornamelijk Amerikaanse wetenschappers die de enquête invulden. Uit deze enquête kwamen een paar opvallende feiten naar boven. Zes procent van de ondervraagden zou zichzelf omschrijven als conservatief. Een deel van de ondervraagden gaf aan dat zij iemand zouden discrimineren als bleek dat hij of zij conservatieve opvattingen heeft. Bij het toekennen van onderzoeksubsidies en bij sollicitanten geven verschillende ondervraagden aan ook te kijken naar politieke voorkeur.

“Dit is slecht voor de geloofwaardigheid van ons vakgebied,” zegt Inbar. Volgens de psycholoog zorgt deze selectie voor vertekeningen in onderzoeksvragen, onderzoeksmethoden en uitkomsten. In het tijdschrift Behavioral and Brain Scienes werd eerder al een onderzoek geplaatst waaruit dezelfde conclusies werden getrokken. Volgens wetenschappers van naam als Jonathan Haidt en Philip Tetlok  verbetert meer politieke diversiteit de sociale psychologie. Ze stellen dat de situatie in de afgelopen vijftig jaar flink is veranderd, vroeger was er volgens de wetenschappers meer politieke diversiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.