Makkelijker van hbo naar universiteit doorstromen

Het moet makkelijker worden om na het afronden van een hbo-opleiding door te stromen naar een universiteit. De PvdA heeft hiervoor een voorstel ingediend, dat door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund wordt.

Momenteel hanteren veel opleidingen extra eisen waaraan de doorstromende student moet voldoen. Vaak moeten studenten die op hoger niveau door willen studeren een bepaald cijfergemiddelde hebben of moeten zij toelatingstoetsen maken om aan te tonen dat ze het niveau aankunnen. Op initiatief van de PvdA wordt hier nu een einde aan gemaakt. Amma Asante, het Kamerlid dat de motie in heeft gediend, is tevreden dat haar voorstel op een meerderheid kan rekenen: “We moeten het niet afstraffen maar belonen als studenten verder willen studeren. Dat is goed voor de student en de maatschappij.”

Studentenorganisaties

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn erg blij met deze ontwikkeling. “Het was de hoogste tijd dat de politiek actie ondernam. Het is fantastisch nieuws voor al die studenten die verder willen leren dat de barrières uit de weg worden geruimd.” Aldus voorzitter Jarmo Berkhout van de LSVb. Ook Jan Sinnige toonde zich content met de motie van de PvdA: “De schotten tussen hogescholen en universiteiten zijn nu nog veel te groot. Als een student door wil studeren moet hij geen enkele barrière op zijn weg vinden. De Tweede Kamer heeft nu de kant van de studenten gekozen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.