Studenten komen meer naar de campus

Studenten komen meer op de campus dan tien jaar geleden. Studenten hebben behoefte aan fysieke ontmoetingsruimtes en studiewerkplekken.  Dit is een conclusie uit het onderzoek Campus NL: investeren in de toekomst. Een team van TU Delft deed dit onderzoek in opdracht van de Nederlandse universiteiten.

Tien jaar geleden was het dé trend om in te zetten op thuiswerken en afstandsonderwijs. Nu is de ambitie om de student zo veel mogelijk naar de campus te halen. Tevredenheid en succesvol de studie afronden gaan volgens het onderzoek bijna hand in hand. Een eigen plek met een eigen gezicht is erg belangrijk.

Huisvesting

Uit het onderzoek blijkt dat universiteiten beter gebruik maken van de ruimte die zij hebben, meer studenten kunnen daardoor studeren op de zelfde oppervlakte. Goede faciliteiten en huisvesting zijn belangrijk voor onderzoek en innovatief onderwijs. Sinds de overdracht van de gebouwen van de overheid naar de universiteiten in 1995 hebben de universiteiten een flinke inhaalslag gemaakt. Bijna de helft van de gebouwen is nu in goede technische staat, in 2006 was dat nog iets meer dan één derde. Technisch en functioneel verouderde gebouwen zijn nog wel een zorgenkindje: 16% van de campus verkeert nog in slechte tot zeer slechte technische staat.

Strengere eisen, lastig te voorspellen studentenaantallen en veranderende functionele eisen zorgen er voor dat het indelen van de campus steeds complexer wordt. Universiteiten herkennen de aanbeveling van het rapport om in de plannen voor huisvesting ook rekening te houden met negatieve scenario’s, zoals krimp.

Openheid

Universiteiten moeten zich de laatste jaren steeds vaker verantwoorden voor hun huisvestingsbeslissingen. Daarom hebben zij in 2015 opdracht gegeven voor het onderzoek Campus NL. Het rapport geeft een beeld van trends, ontwikkelingen en hoe universiteiten daar op in kunnen spelen. Met dit onderzoek laten universiteiten ook zien hoe zij hun middelen inzetten voor huisvesting.

Een handige infographic van het rapport vind je hier onder:

vsnu_infographic_huisvestingfaciliteiten_vdef-1

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.