‘Inhoud moet centraal staan bij studentenverkiezingen’

‘Inhoud moet centraal staan bij studentenverkiezingen’

Fractie SAM wil het verkiezingsconvenant, vorig jaar opgesteld, aanscherpen. Een limiet van 30 personen per campagneteam moet de chaos op de campus inperken en de focus meer op de inhoud richten. Fractie Front zet vraagtekens bij de effectiviteit van dit voorstel en zoekt een alternatief.

De laatste jaren liepen de verkiezingen tussen studentenfracties Front en SAM flink uit de hand. Daarom stelden de fracties afgelopen jaar een convenant samen waarin afspraken staan over bijvoorbeeld het aantal elektronische apparaten en de plekken waar kandidaten stemmen mogen ophalen. “Een goede eerste stap,” volgens Jeroen Aben van Fractie SAM: “Maar het is nog niet genoeg. Studenten voelen zich nog altijd lastiggevallen tijdens de verkiezingen. Je ziet dat ze niet geprikkeld worden door de inhoud, maar stemmen om er vanaf te zijn.”

En daar moet verandering in komen, vindt Fractie SAM. Het voorstel is dat beide fracties campagneteams van maximaal 30 studenten samenstellen, die allemaal een keycord moeten dragen. Heb je geen keycord, dan mag je geen stemmen werven. “Op deze manier wordt de student minder lastiggevallen en verschuift de focus meer naar de inhoud, terwijl je maximaal een paar procent inlevert op het opkomstpercentage,” beweert Aben.

Inhoud

Ook Front is van mening dat de inhoud meer centraal moet komen te staan bij de verkiezingen. Janne Wijdeven, fractielid bij Front, ziet echter weinig heil in het idee van SAM: “Deze oplossing voegt niet meer inhoud aan de verkiezingen toe. Wij willen graag met de faculteitsraden in overleg over wat wél een haalbare en goede optie is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verkiezingsdebat.” Wijdeven kan nog niet zeggen hoe een verscherpt convenant eruit komt te zien, omdat haar partij nog niet op één lijn zit met SAM: “We zoeken een optie waarbij de campagnes inhoudelijk versterkt worden, maar waarbij de zichtbaarheid van de medezeggenschap niet wordt aangetast. Er heerst vertrouwen dat we samen met SAM tot een passende oplossing komen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.