Rik Torfs breekt lans voor Nederlands op de universiteiten

Rik Torfs breekt lans voor Nederlands op de universiteiten

Rik Torfs, rector van de KU Leuven breekt een lans voor Nederlands als universitaire taal in de Standaard. Hij deelt daarbij een sneer uit naar Tilburg University die haar advertenties in het Engels in Nederlandse kranten zet.  In een mijmering boven de Nieuwe Algemene Wereldatlas bespreekt  Torfs de intense contacten tussen de universiteiten van Keulen, Nijmegen en Leuven. Ze voelen niet buitenlands, maar regionaal aan, zo zegt hij. “Grenzen hebben vaak minder met aardrijkskunde dan met mentale begrensdheid te maken.” Hij pleit voor zelfvertrouwen bij de Nederlands sprekende universiteiten.

“Vlaanderen moet meer moed tonen, willen zijn universiteiten niet achterop raken. Pas op, we dienen tegelijk onze eigen taal te beschermen. Het Nederlands moet een volwaardige universitaire taal blijven. Onze noorderburen zijn daar weleens slordig in. Zo las ik in de Volkskrant een advertentie voor Tilburg University die geheel in het Engels was opgesteld. Terwijl enige kennis van het Nederlands bij lezers van de Volkskrant geen uitzondering is,”aldus Torfs die naast rector ook een bekende mediapersoonlijkheid is. Hij was namelijk vele seizoenen de jury in de “Slimste mens ter wereld” in België.

“Zelfvertrouwen betekent wel dat onze universiteiten uitstekende buitenlandse wetenschappers aanwerven en hen rustig de tijd kunnen geven om voldoende Nederlands te leren, zodat ze zich met heel hun gezin thuis voelen tussen Vlamingen, die zichzelf heel hartelijk vinden maar het niet altijd zijn. We hebben een mooie taal en moeten kiezen voor een open geest. Als die zich sluit, verliest ook de taal haar glans.”

De hele blog staat achter de betaalmuur in De Standaard.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.