Sander Dekker naar Tilburg – politieke partijen proberen student te paaien

Sander Dekker naar Tilburg – politieke partijen proberen student te paaien

De vrolijke hoofden van lijsttrekkers sieren de straten, de stempassen zijn reeds door de brievenbus gevallen en VVD-staatssecretaris Sander Dekker bezoekt Tilburg (20 februari, kruising Hogeschoollaan en Universiteitslaan, 13.30 uur) om met studenten in gesprek te gaan. Het is weer verkiezingstijd!

De meeste partijen hebben de studenten in het vizier. Maar wie paait de student het best? Hieronder een overzicht van de (al dan niet loze) beloftes die gedaan worden in een poging studentenzieltjes te winnen.

De basisbeurs

Al voordat de basisbeurs was afgeschaft riep menig politicus om de terugkomst ervan. Dat geroep wordt alleen maar harder nu de verkiezingen dichterbij komen. Logisch, want gratis geld is natuurlijk een zeer overtuigende beweegreden om te stemmen. Echt onderscheidend is deze visie helaas niet. Maar liefst veertien partijen zijn volgens de stemwijzer #teambasisbeurs.

Voor: SP, CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50plus, Ondernemerspartij, DENK, Nieuwe Wegen, Forum voor Democratie, de Burger Beweging, Vrijzinnige Partij, PiratenPartij, Artikel 1, Lokaal in de Kamer

Tegen: VVD, PvdA, PVV, D66, GroenLinks, SGP

Gratis reizen

Ook het gratis reizen is inmiddels iedereens beste vriend. Gelukkig maar, want met een afschaffing van het gratis reizen kun je bij studenten natuurlijk niet aankomen. Maar om zich van de massa te onderscheiden, gaat D66 nog een stapje verder. D66 wil dat studenten áltijd gratis kunnen reizen. Niet alleen doordeweeks, niet alleen in het weekend, maar alle 168 uren in de week. De basisbeurs wil D66 dan wel niet terugbrengen, maar dankzij hun gratis reizen plan kun je altijd nog geld besparen door in de trein te gaan wonen.

Voor: iedereen

Nog meer voor: D66

Goedkopere tweede studie

De collegegelden voor een tweede studie worden nu nog bepaald door de universiteiten zelf. Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen. Dat mag volgens veel partijen weleens afgelopen zijn. Leren moet immers worden gestimuleerd. Een tweede studie moet evenveel kosten als de eerste, vinden veel partijen. Alleen de VVD vindt het wel prima zo. Één bachelor en één master is voor hen genoeg. PvdA was het hier in eerste instantie mee eens, maar is bij nader inzien toch vóór het goedkoper maken van de tweede studie.

Voor: D66, GroenLinks, ChristenUnie, SP, SGP, PvdA

Tegen: VVD

Netherlands first

Hier in Tilburg is het één groot internationaliseringsfeest. Hoe meer buitenlanders, hoe beter. Sinds gebleken is dat dit de staatskas miljoenen oplevert, zijn ook de meeste partijen grotendeels fan van de internationale student. Toch is er één punt waar sommige partijen over struikelen. Zij vrezen dat bij fixusopleidingen, de plek van de Nederlandse student ingenomen wordt door internationale studenten. Daarom zouden Nederlandse studenten bij dit soort opleidingen voorrang moeten krijgen. Niks Netherlands second, Netherlands first!

Voor: PVV, SP, CDA, SGP

Tegen: PvdA, GroenLinks, D66, VVD, ChristenUnie

Selectie aan de poort

Nog beter dan Netherlands first: iedereen is welkom! Het lijkt een sociale en lieve gedachte, maar een dergelijke zorgeloosheid in het aannemen van studenten resulteert in een overvolle arbeidsmarkt. Hierdoor blijven afgestudeerden zitten zonder baan en zonder inkomen om hun studieschulden af te lossen. Volgens sommige partijen is bij voorbaat afgewezen worden, hoewel pijnlijk, toch beter.

Voor: VVD, CDA, SGP, ChristenUnie

Tegen: PvdA, D66, SP, GroenLinks.

Partijen die geen duidelijke mening over bovengenoemde statements hebben zijn weggelaten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.