Gevangenis mogelijk omgebouwd tot universiteit

Na het studeren slapen en een biertje drinken in een gevangenis? Het klinkt als een uit de hand gelopen escape room of een afgewezen aflevering van Prison Break, maar in Haarlem wordt er serieus werk van gemaakt. Alleen de gemeenteraad moet nog akkoord gaan. ‘Het is nu of nooit,’ zegt voorzitter Jacqueline van de Sande van stichting Panopticon tegen de Volkskrant.

Naast horecagelegenheden en oefenruimtes moet een university college hét nieuwe hart gaan vormen van de Haarlemse koepelgevangenis. Maar dan moet de gemeente het pand wel overnemen, anders gaat het gebouw naar de hoogste bieder. “Dan krijg je vooral woningen en hotelkamers. Iets wat veel oplevert, maar de stad weinig brengt,” zegt Van de Sande.

Zeshonderd studenten moeten hun plekje straks in kunnen richten in de Koepel. Van de Sande: “Dit plan kost de gemeente geen geld. We vragen alleen of ze het terrein willen opkopen voor een maatschappelijke bestemming.”

Jeroen van Spijk, wethouder en partijlid van D66, is enthousiast. Haarlem wil graag studenten aantrekken. “De bewoners zijn erg enthousiast, dat zie je niet vaak bij een bouwproject.”

Niet iedereen is voorstander van het plan. De Universiteit van Amsterdam haakte af en nu hebben de Vrije Universiteit en de Open Universiteit gezegd het plan te willen verkennen. Raadslid Marceline Schopman (PvdA) vindt dat niet voldoende: “Dat klinkt niet alsof ze de garantie geven dat het goed komt.” Ook is nog onduidelijk of de financiering rond komt. Niet alleen Panopticon krijgt de kans het pand te kopen. Schopman (PvdA): “’Andere partijen moeten, via een openbare verkoop, ook een eerlijke kans krijgen om een plan voor de koepel te bedenken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.