Voormalig decaan Tilburg University verdacht van fraude

Voormalig decaan Tilburg University verdacht van fraude

Het Radio 1-programma Argos stelt dat oud-decaan Arie de Ruijter verdacht wordt van verduistering en valsheid in geschrifte. Voorzitter van het college van bestuur Koen Becking bevestigt in een e-mail aan de medewerkers van de universiteit dat er aangifte is gedaan tegen “een voormalig lid van de wetenschappelijke staf”. Woordvoerder van het CvB Tineke Bennema kan niet bevestigen dat het om De Ruijter gaat.

Beschuldigingen

Vooruitlopend op de uitzending van zaterdag 18 februari verklaart Argos in een persbericht dat De Ruijter ervan wordt verdacht promotiegelden uit te hebben laten betalen aan familieleden.

De oud-decaan zou voor de begeleiding van promovendi externe partijen hebben ingeschakeld. Argos stelt dat De Ruijter hiervoor toestemming had van de universiteit, maar dat de bedrijven die hiervoor zijn ingehuurd op naam stonden van familie van de oud-decaan. Het bedrijf van zijn nicht, een schoonheidssalon, en het bedrijf van zijn neef zouden samen meer dan 1 miljoen euro hebben ontvangen voor het begeleidingswerk.

De Ruijter

De Ruijter begon in 2000 als hoogleraar bij Tilburg University en zwaaide de universiteit in 2015 vaarwel. Vanaf 2007 tot 2015 was hij decaan van Humanities. In die functie was hij ook verantwoordelijk voor het begeleiden van promovendi.

Argos wordt op zaterdag 18 februari om 14:00 uitgezonden op NPO Radio 1. Collegevoorzitter Koen Becking zal tijdens deze uitzending het woord voeren over deze kwestie.Lees hier het afscheidsinterview van Arie de Ruijter.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.